Visoki zvaničnik Hamasa Saleh Aruri, koji je vodio operacije na Zapadnoj obali, ubijen je u eksploziji u Bejrutu

0

BEJRUT  — Eksplozija je u utorak potresla glavni grad Libana, Bejrut, ubivši Saleha Arurija, zamenika političkog lidera palestinske militantne grupe Hamas.

Eksplozija se dogodila oko 17.45 časova. po lokalnom vremenu u oblasti Mashrifiiah u okrugu Dahiieh, južno od Bejruta. Video snimci su pokazali veliki uticaj na automobile i stambene zgrade. Rojters je preneo da je eksploziju izazvao napad izraelske bespilotne letelice, pozivajući se na tri bezbednosna izvora.

Hamas je potvrdio da je Arouri poginuo u eksploziji zajedno sa dvojicom vođa njegovog militantnog krila, brigade Iz ad-Din al-Qassam. Libanska nacionalna novinska agencija (NNA) je kasnije saopštila da je Aruri ubijen u napadu koji je bio usmeren na sastanak palestinskih frakcija. Šestoro drugih je poginulo, a 11 je povređeno, saopštila je NNA.

Slika posledica eksplozije u južnom Bejrutu 2. januara 2023.

Portparola Hezbolaha je rekao da je na meti sedište palestinskog zvaničnika u okrugu Dahije. U toj oblasti se nalazi i štab Hezbolaha.

Američko ministarstvo finansija dodalo je Arurija na svoju crnu listu terorizma 2015. godine, a Stejt department je ponudio nagradu od 5 miliona dolara za informacije o tome gde se on nalazi.

Izat al Rišk, član političkog biroa Hamasa, rekao je da Arurijevo ubistvo u Bejrutu neće zaustaviti posvećenost njegove grupe borbi protiv Izraela.

„Kukavički atentati koje je izvršila izraelska okupacija protiv lidera i simbola našeg palestinskog naroda unutar i izvan Palestine neće uspeti da slome nepokolebljivost našeg naroda“, rekao je Rišk u saopštenju.

Sa svoje strane, privremeni premijer Libana Nadžib Mikati osudio je ubistvo, za koje je upozorio da bi Liban mogao dalje da uvuče u novu fazu konfrontacije.

Eksplozija je usledila kada je eskalirala napetost na granici između Izraela i Libana. Izrael je u utorak izveo napade u Siriji i Libanu za koje je rekao da su ciljani na infrastrukturu Hezbolaha.

Izraelsko rukovodstvo je odbilo da komentariše ubistvo. Izraelski Kanal 12 objavio je da je premijer Benjamin Netanjahu naredio ministrima da ne reaguju na vest. Ipak, član Kneseta Deni Danon iz stranke Likud čestitao je bezbednosnim agencijama što su navodno izvršile napad. „Čestitam izraelskoj vojsci, Šin Betu, Mosadu i snagama bezbednosti na ubistvu visokog zvaničnika Hamasa Salaha al Arurija u Bejrutu“, napisao je Danon u objavi na platformi X.

U razgovoru za MSNBC, Mark Regev, savetnik Netanjahua, ponovio je da Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, ali je dodao da „ko god da je to uradio, mora biti jasno: da ovo nije bio napad na libansku državu“.

Izraelski analitičari okvalifikovali su ubistvo kao promenu igre koja je značajno oštetila kičmu vođstva Hamasa, i naznaka da je Izrael skinuo rukavice u svemu što se odnosi na lidere Hamasa u zemlji i inostranstvu.

Na ovoj fotografiji koju je objavila Kancelarija za medije Hamasa, Ismail Hanijeh, desno, šef političkog biroa Hamasa, rukuje se sa svojim zamenikom Salehom Arurijem po dolasku u Gazu iz Kaira, Egipat, u grad Gaza, četvrtak, 2. avgusta, 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *