Ko je bio Saleh al-Aruri, vođa Hamasa ubijen u Bejrutu?

0

Ubistvo zamenika šefa Hamasovog političkog biroa moglo bi da izazove odmazdu Hamasa i Hezbolaha.

Saleh al-Arouri

U napadu dronom u južnom predgrađu Bejruta Dahiieh, uporištu Hezbolaha, ubijen je u utorak visoki zvaničnik Hamasa Saleh al-Arouri.

Dron je udario u kancelariju Hamasa, pri čemu je poginulo šest osoba, javila je libanska državna novinska agencija.

Hamas je potvrdio smrt al-Arurija i nazvao to „kukavički atentat“ od strane Izraela, dodajući da napadi na Palestince „unutar i izvan Palestine neće uspeti da slome volju i nepokolebljivost našeg naroda, ili da potkopaju nastavak njihovog hrabrog otpora ”.

„To još jednom dokazuje užasan neuspeh ovog neprijatelja da postigne bilo koji od svojih agresivnih ciljeva u Pojasu Gaze“, saopštila je grupa.

Nakon vesti o smrti al-Arurija, džamije u Aruri, okupiranom gradu na Zapadnoj obali u severnoj Ramali, oplakuju njegovu smrt.

Evo šta treba da znate o Hamasovom zvaničniku ubijenom u Libanu.

Ljudi se okupljaju u blizini oštećenog mesta nakon eksplozije, u vezi sa, kako bezbednosni izvori kažu, izraelskim dronom, u predgrađu Bejruta Dahije u Libanu

Ko je bio Saleh al-Arouri?

Al-Aruri, 57, bio je zamenik šefa političkog biroa Hamasa i jedan od osnivača oružanog krila grupe, brigada al-Qassam.

Živeo je u egzilu u Libanu nakon što je 15 godina proveo u izraelskom zatvoru. Pre početka rata 7. oktobra, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je pretio da će ga ubiti.

Poslednjih nedelja, al-Aruri je preuzeo ulogu portparola grupe i rekao je za Al Džaziru prošlog meseca da Hamas neće razgovarati o sporazumu o razmeni zarobljenika koje grupa drži pre nego što se rat u Gazi završi.

Sjedinjene Države su 2015. označile al-Arurija kao „globalnog teroristu“ i izdale nagradu od 5 miliona dolara za bilo koju informaciju o njemu.

Šta je Izrael rekao o Al-Arouriovoj smrti?

Iako iz Izraela nije bilo zvaničnog odgovora o smrti Hamasovog zvaničnika, Mark Regev, Netanjahuov savetnik, rekao je američkom izdanju MSNBC da Izrael ne preuzima odgovornost za ovaj napad. Ali, dodao je, „Ko god da je to uradio, mora biti jasno: ovo nije bio napad na libansku državu.

„Ko god da je ovo uradio, izvršio je hirurški udar na vođstvo Hamasa“, rekao je on.

Međutim, Deni Danon, bivši izraelski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama, pozdravio je napad i čestitao izraelskoj vojsci, Šin Betu, službi bezbednosti i Mosadu, izraelskoj obaveštajnoj agenciji, za ubistvo al-Arurija.

„Svako ko je bio umešan u masakr 7/10 treba da zna da ćemo im se obratiti i zatvoriti račun“, rekao je on na platformi X na hebrejskom, misleći na napad Hamasa na južni Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno skoro 1.200 ljudi. .

Izraelsko nemilosrdno bombardovanje i artiljerijsko granatiranje Gaze od tada je ubilo više od 22.000 Palestinaca, uključujući više od 8.000 dece.

Prema pisanju izraelskih medija, vlada je naredila ministrima da ne daju nikakve intervjue o Al-Arouriovoj smrti nakon Danonovog tvita.

Palestinci učestvuju u protestu protiv ubistva visokog zvaničnika Hamasa Saleha al-Arurija u Ramali na Zapadnoj obali koju su okupirali Izrael

Kakav je bio odgovor iz Libana?

Privremeni premijer Libana Nadžib Mikati osudio je napad na predgrađe Beruit i rekao da je to “novi izraelski zločin” kao i pokušaj da se Liban uvuče u rat.

Mikati je takođe upozorio da „izraelski politički gornji ešalon pribegava izvozu svojih neuspeha u Gazi na južnu granicu kako bi nametnuo nove činjenice na terenu i promenio pravila angažovanja”.

Hezbolah je rekao da napad na glavni grad Libana „neće proći bez kazne“.

 

 

Izvor: Al Jazeera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *