Turska uhapsila 33 navodna agenta Mosada

0

Ankara tvrdi da je operacija osujetila pokušaje jevrejske države da otme strane državljane na turskom tlu; Izrael odbija da komentariše.

Turske vlasti uhapsile osumnjičene doušnike Mosada, 2. januara 2024

Turska je u utorak uhapsila desetine osoba osumnjičenih za špijuniranje u korist Izraela, rekao je ministar unutrašnjih poslova zemlje, a razvoj događaja je usledio nakon izraelskih pretnji da će gađati pripadnike Hamasa u inostranstvu.

Turska Nacionalna obaveštajna organizacija (MIT) i Biro za borbu protiv terorizma pri istanbulskom tužilaštvu uhapsili su 33 osumnjičena u okviru operacije usmerene na ometanje napora Mosada da cilja strane državljane u zemlji, objavio je Ali Jerlikaja na svom X nalogu.

Osumnjičeni su uhapšeni u osam provincija širom zemlje u, kako Ankara naziva operacijom Krtica.

Još 13 osumnjičenih je i dalje na slobodi, javljaju turski mediji.

Prema Jerlikaji, obaveštajna služba Mosada planirala je da prati i „kidnapuje“ strance na turskom tlu.

Vlasti su takođe pronašle 143.830 evra, 23.680 dolara, nelicencirani pištolj i digitalne datoteke.

Ova fotografija u prilogu koju je snimila i objavila kancelarija za štampu Turskog Predsedništva 26. jula 2023. prikazuje predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana (levo) kako pozdravlja vođu palestinske terorističke grupe Hamas, Ismaila Hanija, (desno) tokom njihovog sastanka u predsedničkom kompleksu u Ankari.

„Nikada nećemo dozvoliti špijunske aktivnosti protiv nacionalnog jedinstva i solidarnosti naše zemlje! napisao je ministar unutrašnjih poslova.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da komentariše prijavljena hapšenja.

Prošlog meseca, Wall Street Journal je izvestio da izraelske obaveštajne agencije rade na ubistvu lidera Hamasa širom Bliskog istoka, uključujući Tursku, dok se njegove snage bore protiv terorističke grupe u Pojasu Gaze.

Nekoliko dana kasnije, izraelski mediji objavili su snimke šefa Šin Beta Ronena Bara koji kaže da je Izrael odlučan da ubije Hamasove vođe „na svakoj lokaciji“ u svetu, uključujući Katar, Tursku i Liban.

Kao odgovor, Ankara je upozorila Izrael da će se suočiti sa “ozbiljnim posledicama” ako pokuša da izvrši atentat na pripadnike Hamasa na turskom tlu.

Novinska agencija Rojters je citirala neimenovanog turskog obaveštajnog zvaničnika koji je rekao: „Neophodna upozorenja su sagovornicima upućena na osnovu vesti o izjavama izraelskih zvaničnika, a Izraelu je izraženo da bi [takav čin] imao ozbiljne posledice.

Turske vlasti uhapsile osumnjičene doušnike Mosada, 2. januara 2024

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan takođe je upozorio Izrael da će Izrael “platiti veoma visoku cenu” za izvođenje operacija protiv Hamasa u Turskoj.

Od decembra 2022. godine, MIT i istanbulska policija najavili su tri operacije otkrivanja ćelija Mosada u zemlji. Poslednji je bio u julu prošle godine, kada je Turska objavila da je uhapsila sedam Arapa koji rade za obaveštajne službe Mosada na ciljevima u Libanu i Siriji.

Snimci sedmorice osumnjičenih špijuna Mosada koje je turska obaveštajna služba uhapsila u Istanbulu u julu 2023.

Nakon perioda stalnog zbližavanja između dve istočnomediteranske sile, Erdogan je pokrenuo niz oštrih kritika na račun jevrejske države otkako je Izrael započeo rat protiv Hamasa nakon zločina 7. oktobra. Hamas je nazvao „borcima za slobodu“, premijera Benjamina Netanjahua nazvao „koljačem Gaze“ i nazvao Izrael „terorističkom državom“.

Erdogan je takođe bio u bliskom kontaktu sa rukovodstvom Hamasa od početka rata, a Turska je godinama održavala duboke veze sa terorističkom grupom, omogućavajući joj da deluje iz kancelarije u Istanbulu više od jedne decenije.

Rat je izbio 7. oktobra kada je oko 3.000 terorista predvođenih Hamasom provalilo kroz granicu iz Pojasa Gaze i divljalo kroz južni Izrael, ubivši preko 1.200 ljudi, uglavnom civila, usred brutalnih zločina. Najmanje 240 ljudi svih uzrasta, uključujući malu decu i starce, oteto je i uzeto kao taoce u Gazi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *