Hamas objavio snimak kako proizvodi iranske snajperske puške AM-50 u podzemnim bunkerima u Gazi

0

Brigade Iz al-Din al-Qassam, vojno krilo Hamasa, objavile su 21. decembra 2023. video koji otkriva unutrašnju proizvodnju snajperskih pušaka kalibra 12,7 mm i pripadajuće municije. Ove operacije se navodno izvode u podzemnim objektima u Gazi. Prikazane puške izgledaju kao kopije iranskog modela AM-50 Saiiad, razvijenog od austrijskih pušaka Steir HS.50 koje je nabavio Iran.

Iranske snajperske puške AM-50 proizvedene u podzemnim bunkerima u Gazi od strane pokreta Hamas.

U ovom videu, AM-50 Saiiad je predstavljena kao protivoklopna puška, ručno punjena bez upotrebe magacina i dizajnirana za municiju 12,7 × 99 mm. Sajad težak oko 12 kg i dužine 1,5 metara, može da pogodi mete na maksimalnoj udaljenosti od 1500 metara. Iako se ova puška koristi u nekoliko sukoba na Bliskom istoku, posebno u Jemenu i Gazi, izveštaj Conflict Armament Research-a naglašava nedostatke u proizvodnji i završnoj obradi, što ukazuje na varijacije u iranskim proizvodnim pogonima.

Nije poznato da li su ovi isti problemi prisutni u verzijama koje proizvodi Hamas.

Upotreba takvog oružja od strane Hamasa i organizacije Islamski džihad ne predstavlja novinu.

Ovaj nedavni razvoj događaja deo je tekuće saradnje između Hamasa i Irana od palestinskih izbora u januaru 2006. godine. Zaista, od januara 2006. i nakon palestinskih izbora, Iran se obavezao da će podržavati bezbednosne snage Hamasove vlade. Ovo obećanje dato je tokom sastanka palestinskog ministra unutrašnjih poslova Saida Siiama, iranskog predsednika Ahmadinedžada i vrhovnog vođe Hamneija.

Sandej tajms je objavio da je nakon izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze 2005. godine, Hamas poslao stotine svojih pripadnika u Iran na vojnu obuku koju je vodila Revolucionarna garda. Ova obuka je uključivala kurseve o gerilskoj taktici i tehnologiji naoružanja. Najuspešniji članovi ostali su na usavršavanju i kasnije se vratili kao instruktori.

Od 2007. Hamas je počeo da strukturira svoje vojne i bezbednosne snage po modelu Hezbolaha, uspostavljajući jasnu hijerarhiju, podelom zadataka, uspostavljanjem sistema obuke, formiranjem grupa za šverc oružja, pripremanjem eksplozivnih naprava i planiranjem terorističkih napada na ranjive tačke izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Sa taktičkog stanovišta, sa brzinom ispaljivanja u rasponu od 3 do 5 hitaca u minuti, AM-50 je prilagodljiv različitoj optičkoj opremi, uključujući noćne nišane i termalne kamere. Palestinske militantne grupe, uključujući Hamas, koriste AM-50 najmanje od 2010. godine, a čini se da su nedavno uspele da lokalno proizvedu kopije ove puške, što se vidi na snimku.

AM-50 Saiiad, koji je sada u rukama grupa kao što je Hamas, označava značajnu promenu u oblasti naoružanja u Gazi. Njegov kapacitet da gađa mete na velikim udaljenostima i onesposobi laka oklopna vozila čini ga posebno moćnim u urbanim ratovima i asimetričnim sukobima, gde se može koristiti za imobilizaciju kolona vozila ili za precizne udare. Lokalna proizvodnja ovih pušaka u značajnim količinama dodatno pojačava njihov strateški uticaj na bojnom polju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *