Izraelske snage skidaju odjeću Palestincima i okupljaju ih na stadionu u Gazi

0

Izraelske okupacione snage privele su desetke Palestinaca, među kojima i starce i djecu, pa ih polugole okupile na stadionu u Gazi.

 

Tekst ispod slike: Izraelske snage skidaju odjeću Palestincima i okupljaju ih na stadionu u Gazi

Rat koji Izrael vodi u Pojasu Gaze traje skoro tri mjeseca, a napadi na stanovnike Pojasa nisu ograničeni samo na zračno i artiljerijsko bombardovanje, nego i na zlostavljanje.

Izraelske okupacione snage privele su desetke Palestinaca, među kojima i starce i djecu, pa ih polugole okupile na stadionu u Gazi, što se moglo vidjeti na slikama koje su jučer – u ponedjeljak – dijelili lokalni mediji i nalozi na društvenim mrežama.

Na slikama se moglo vidjeti i da su tenkovske cijevi usmjerene prema Palestincima, među kojima su djeca i starci.

Ovo nije prvi put da je izraelska okupacija počinila takav prekršaj. Ranije ovog mjeseca, video-snimci koje su objavili izraelski i palestinski sajtovi pokazali su da su okupacione snage uhapsile raseljene mladiće koji su boravili u jednom skloništu u Gazi i oduzele im odeću pred kamerama.

Kritike na društvenim mrežama

Na snimcima se vidjelo kako okupacioni vojnici stoje ispred mladića vezanih lisicama i bez ikakve odjeće sem donjeg veša, okupljenih u dvorištu škole prije nego što su odvedeni na nepoznatu lokaciju.

Izraelski izvori su tvrdili da je hapšenje mladića bilo s ciljem da se utvrdi da li su neki od njih pripadali Hamasu ili drugim frakcijama otpora u Pojasu Gaze.

Ponašanje okupatora naišlo je na brojne kritike na društvenim mrežama i u medijima, među kojima su i neki zapadni mediji.

Međutim, kada je o tome upitan Mark Regev, savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, na britanskom kanalu Sky News, on je pokušao umanjiti važnost incidenta, rekavši da nije smak svijeta te da je vrijeme na Bliskom istoku veoma toplo.

IZVOR: Aljazeera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *