Sve smo bliži ratu na Zapadnoj obali

0

Izraelske okupacione snage izvele su rano danas, u utorak, nove masovne upade na Zapadnu obalu, uključujući hapšenja i sukobe sa palestinskim borcima otpora.

Izraelske okupacione snage su upale večeras u grad Jenin i predgrađe njegovog kampa, ranivši jednog mladića i uhapsivši drugog u Silat al-Haritiji na zapadu.

Lokalni izvori su izvestili da je više od 50 izraelskih vojnih vozila, u pratnji četiri buldožera, upalo u grad iz ulice Jenin-Nazaret, pucajući, što je dovelo do izbijanja sukoba.

Juriš poklopio sa preletom izviđačkog aviona iznad grada, dok su okupacioni snajperisti bili raspoređeni na krovovima brojnih kuća i zgrada, a došlo je i do nestanka struje u jednom broju kvartova u gradu Jenin.

Izvor je naveo da su okupacione snage takođe bile raspoređene u blizini bolnice u Jeninu, u kvartu Al-Zahraa, kod kružnog toka Al-Dakhiliia i na periferije kampa.

Odmah nakon racije, okupacioni buldožeri su počeli da uništavaju infrastrukturu u blizini džamije Tavalba, u naselju Al-Zahraa, zbog izbijanja sukoba opisanih kao „nasilni“.

U Ramali, izraelske okupacione snage su u zoru u utorak upali u grad Beit Likia, zapadno od Ramale, što je dovelo do izbijanja sukoba sa građanima.

Lokalni izvori izvestili su da su sukobi izbili nakon što su okupatorske snage upale u grad, tokom kojeg su vojnici na mladiće ispalili suzavac i šok bombe, ali nije bilo žrtava.

Izraelske okupacione snage privele su 13 građana iz sela Budrus, zapadno od Ramale, i sa njima obavile terenske istrage.

Lokalni izvori rekli su da su okupacione snage pritvorile nekoliko Palestinaca.

U Vitlejemu, u zoru u utorak, 4 građanina su povređena bojevom municijom tokom obračuna sa okupacionim snagama u kampu Dheisheh, južno od Vitlejema, dok je 12 drugih, među kojima i radnici iz Gaze, uhapšeno tokom racija u gradovima Doha, Artas. i Vadi Al-Nis.

Bezbednosni izvor je izvestio da su sukobi izbili nakon što su okupacione snage upale u kamp Dheisheh, gde su te snage nasumično ispaljivale bojevu municiju, bombe sa otrovnim gasom i zvučne bombe, što je dovelo do povređivanja troje građana (17, 44 i 42 godine) u karlicu, šaku i lice, nakon čega su prebačeni u bolnicu u Vitlejemu na lečenje.

Izvor je istakao da su okupacione snage uhapsile direktora škole Al-Khulafa Al-Rašidun u gradu Mahmuda Džavabreha.

U Hebronu, dete i dva mladića povređeni su večeras mecima izraelskih okupacionih snaga tokom sukoba koji su izbili u gradu Bani Naim, istočno od Hebrona.

U blizini ulaza u grad u oblasti Vadi al-Joz izbili su sukobi, tokom kojih su okupatorski vojnici gađali građane bojevom municijom, pri čemu je povređeno 14-godišnje dete u grudi i šaku. Njegova povreda je opisana kao teška. Dete je prebačeno u bolnice u Hebronu.

Od 7. oktobra do danas uhapšeno je 3540 Palestinaca u Zapadnoj obali

Od juče uveče do ponedeljka ujutru, izraelske okupacione snage uhapsile su najmanje (60) građana sa Zapadne obale, među kojima su i bivši zatvorenici. Hapšenja su bila koncentrisana u kampu Dheisheh/Vitlejem, dok su ostala hapšenja raspoređena po većini guvernatorata Zapadne obale, a grupa njih je kasnije puštena.

Tokom kampanja hapšenja, izraelske okupacione snage nastavljaju da sprovode široko rasprostranjene akte zlostavljanja, teških premlaćivanja, terenske istrage i pretnje zatvorenicima i njihovim porodicama, pored široko rasprostranjene sabotaže i uništavanja domova građana. 

Tako se ukupan broj hapšenja posle sedmog oktobra prošle godine popeo na više od (3.540), a u taj ukupan broj ulaze oni koji su uhapšeni iz kuća, preko vojnih punktova, oni koji su bili prinuđeni da se predaju pod pritiskom, oni koji su držani u pritvoru.

Kampanje hapšenja koje su u toku dolaze u okviru sveobuhvatne agresije na palestinski narod i genocida koji je u toku u Gazi, posle sedmog oktobra, i obuhvatile su sve grupe, uključujući decu, starce, žene i stotine bivših zatvorenika koji su proveli godine u izraelskim okupacionim zatvorima.

Hapšenje palestinaca u Zapadnoj obali

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *