Turska upozorava Izrael da ne ugrožava sigurnost lidera Hamasa na njenoj teritoriji

0

Šef Izraelske unutrašnje sigurnosne službe govorio o uputama vlade da se svuda progone vođe Hamasa, uključujući Gazu, Zapadnu obalu, Liban, Tursku i Katar.

Šef Shin Bet-a Ronen Bar izjavio je da je dobio instrukcije od vlade da progoni Hamas u inostranstvu (AFP)

Turska obavještajna služba upozorila je Izrael o ozbiljnim posljedicama koje bi mogle uslijediti ukoliko pokuša progoniti vođe Islamskog pokreta otpora (Hamas) unutar teritorije Turske, prenose turski i izraelski zvanični mediji.

Izrael je dobio upozorenje o ozbiljnim posljedicama za bilo kakav postupak ili aktivnost njegovih obavještajnih agenata na teritoriji Turske, potvrdila je turska agencija Anadolija.

Ovo je uslijedilo nakon što je Ronen Bar, šef Izraelske unutrašnje sigurnosne službe (Shabak), govorio o uputama vlade da se svuda progone vođe Hamasa nakon operacije Potop Al-Aksa koju je započeo palestinski otpor 7. oktobra.

U snimku koji je objavila Izraelska radiodifuzna korporacija u nedjelju (ne zna se kada je Bar dao izjavu ni kome), navodi se da će sigurnosne službe nastojati eliminisati Hamas „u Gazi, na Zapadnoj obali, Libanu, Turskoj i Kataru.“

„Iako može potrajati godinama, odlučni smo da to uradimo“, kazao je Bar.

Ankara upozorila Izrael

Anadolija je u ponedjeljak prenijela izjavu Turske obavještajne službe, u kojoj se navodi da neće dopustiti stranim obavještajnim službama da obavljaju operacije ili aktivnosti unutar turske teritorije. Izvori su naglasili da su razne obavještajne službe ranije pokušavale izvršiti nezakonite aktivnosti u Turskoj.

U isto vrijeme, agencija Reuters je citirala jednog zvaničnika Turske obavještajne službe, koji je izjavio da je Ankara upozorila Izrael da ne prouzrokuje štetu nijednom Hamasovom zvaničniku izvan Palestine, uključujući i teritoriju Turske.

Sagovornicima su pružena neophodna upozorenja na temelju izvještaja vezanih za izjave izraelskih zvaničnika, a obavijestili smo Izrael da će ova situacija rezultirati strašnim posljedicama, pojasnio je zvaničnik.

Nakon početka nezapamćene operacije Potop Al-Aksa, koja je bila usmjerena na naselja u okolini Pojasa Gaze, Izrael je obećao da će eliminirati Hamas i od tada vodi razarajući rat u Pojasu Gaze, što je dovelo do smrti oko 16.000 ljudi i desetina hiljada ranjenih i nestalih.

 

al jazeera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *