Izrael: Istražićemo prebacivanje snaga sa granice Gaze na Zapadnu obalu dva dana pre rata

0

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je juče uveče, u ponedeljak, da će biti istraženo prebacivanje snaga komandosa sa granice Pojasa Gaze na severnu Zapadnu obalu dva dana pre rata.

Ovo je Hagari izjavio tokom konferencije za novinare, u vezi nastavka izraelske kopnene operacije, koja je praćena nasilnim vazdušnim i artiljerijskim bombardovanjem, a koja se suočava sa žestokim otporom palestinskih frakcija u Pojasu Gaze.

Portparol je potvrdio da će biti istražen transfer snaga komandosa čija je misija bila da pojačaju “diviziju Gaze” dva dana pre rata na severnu Zapadnu obalu.

Ranije u ponedeljak, zvanična Hebrejska radiodifuzna korporacija otkrila je prebacivanje dva tima iz brigade Komando, koja pojačava „diviziju Gaze“ raspoređenu na granicama pojasa Gaze, u oblast Huvara na severu Zapadne obale, samo dva dana pre napada koji je pokrenuo pokret Hamas na južni Izrael 7. oktobra.

„To pitanje nije bilo skriveno od javnosti“, rekao je Hagari. „Raspoređivanje snaga se nije promenilo u mesecima do 7. oktobra, ali su se snage kretale prema procenama, kao što se dešava svakog vikenda.

On je dodao: „Punu priču o tome šta se dogodilo 7. oktobra oktrićemo nakon dubinske istrage koju ćemo sprovesti.

S druge strane, list Haarec javio je da je noć pre napada na Hamas stiglo upozorenje o mogućnosti da će ta organizacija pokušati da se infiltrira u Izrael.

Naznačilo je da je lansiran dron i da su predstavljene vojne snage, ali nijedan vojni zvaničnik nije obavestio učesnike koncerta u kibucu Reim – u kojem je na stotine poginulo – o postojanju opasnosti.

Organizatori koncerta su poručili: Da smo dobili upozorenje, svi bi bili evakuisani.

List dodaje da, iako je Severna brigada u diviziji Gaza dozvolila da se održi ceremonija i bila odgovorna za njenu bezbednost, i iako je komandant brigade bio svestan upozorenja koja je dobio, hiljade učesnika festivala i organizatori na ceremoniji nisu bili obavešteni o bezbednosnom incidentu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *