Sve je bliži rat u Libanu! Hezbollah zapretio da će odgovoriti na napade

0

Libanski pokret upozorio je Izrael da će na gađanje civila odgovoriti istom mjerom, dok je Tel Aviv najavio da je rat na libanskom frontu sve bliži.

Hassan Nasrallah lider Hezbolaha

Libanski Hezbollah upozorio je Izrael da će na gađanje civila odgovoriti istom mjerom, dok je Tel Aviv najavio da je rat na libanskom frontu sve bliži, uslijed nastavka međusobnog bombardiranja dvije strane preko granice.

Hezbollah je objavio da je ispalio projektile na naselje Kiryat Shmona, kao odgovor izraelskoj okupacionoj vojsci na gađanje povorke sahrane jednog od boraca Hezbollaha u gradu Aita al-Shaab, u južnom Libanu.

“Na svako gađanje civila ćemo uzvratiti”, kaže se u saopćenju Hezbollaha.

Dopisnik Al Jazeere izvijestio je da je izraelski projektil eksplodirao u blizini pogrebne povorke borca ​​Hezbollaha u Aiti al-Shaabu, bez žrtava.

Ovo se dešava nakon objave Hezbollaha da su njegovi borci u ponedjeljak iz artiljerije gađali “Gvozdenu kupolu” sjeverno od naselja Capri, kod južne granice Libana, a gađali su i skup izraelskih vojnika i njihovih vozila u okolini kote Hamra.

Iran tvrdi da Hezbollah uvlači Liban u opasan rat

Izraelska vojska je objavila da je protuzračna odbrana presrela dvije bespilotne letjelice lansirane sa libanske teritorije prema sjevernim naseljima, od kojih je jedna presretnuta iznad grada Safeda.

Izraelske zračne snage izvele su niz napada na libansku teritoriju, kojim su, kako tvrde, ciljali vojne lokacije, lansirne rampe za rakete i infrastrukturu koji pripadaju Hezbollahu.

Osim zračnih napada, izraelska artiljerija je granatirala okolinu nekoliko libanskih gradova, uključujući Al-Khiyam, Mays Al-Jabal, Aitaroun i Muhaybib.

U međuvremenu je izraelska vojska upozorila Hezbollah na bilo kakvu eskalaciju borbi na granici.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je kako “smo danas bliži ratu nego smo bili jučer”.

Optužio je Hezbollah za, kako je rekao, sistematsku eskalaciju duž granice, u kontekstu napada koje pokret svakodnevno pokreće od 8. oktobra, u znak podrške otporu u Pojasu Gaze.

Izraelski glasnogovornik je dodao da Hezbollah “uvlači Liban u opasan rat”.

Izjave glasnogovornika okupacione vojske dolaze u vrijeme prijetnji vlade Benjamina Netanyahua da će pokrenuti vojnu operaciju kako bi prisilio Hezbollah da se povuče iza rijeke Litani, 30 kilometara od granice.

Američki zvaničnici pokušavaju postići rješenje

Američka novinska stranica Axios citirala je izraelske i američke zvaničnike, koji su rekli da je Izrael obavijestio američku administraciju da želi potisnuti Hezbollah desetak kilometara od granice, kao dio sporazuma o okončanju tenzija s Libanom.

Web stranica je objavila da su Netanyahu i njegov ministar odbrane Yoav Gallant obavijestili američkog ministra odbrane Lloyda Austina da je Izrael spreman dati šansu diplomatiji, pod uslovom da se napredak postigne u roku od nekoliko sedmica.

Na web stranici se, također, navodi da američki zvaničnici pokušavaju postići diplomatsko rješenje između Libana i Izraela, bez značajnijeg napretka do sada.

Prekogranični sukobi od 8. oktobra rezultirali su ubistvom devetero izraelskih vojnika i jednog broja doseljenika, dok je ubijeno više od 100 pripadnika Hezbollaha i određeni broj civila.

 

 

Izvor: Al Jazeera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *