Hamasovi jeftini dronovi nadmašuju visoku tehnologiju izraelske vojske

1

Hamasovo korišćenje komercijalnih dronova za napade otkrilo je velike nedostatke u odbrani Izraela kojom se on hvalio.

Dron “Al-Zawari” koji pripada Brigadama al-Qassam

Američki sajt “Bloomberg” je objavio da su jeftini dronovi Islamskog pokreta otpora (Hamas) – koji su opremljeni za nošenje eksploziva i uništavanje kamera, komunikacijskih sistema i pušaka na daljinsko upravljanje – otkrili nedostatke visoke tehnologije koju koristi Izrael i da predstavljaju izazov za tehnološki najnaprednije snage u svijetu.

U izveštaju koji je napisala Marissa Newman, navedeno je da vojnike na južnoj granici Izraela 7. oktobra nije uznemirila eksplozija raketa koje su dopirale iz Gaze, nego neobičan zvuk koji nikada ranije nisu čuli. To je zvuk koji je nastao u trenutku kada je flota komercijalnih dronova, dostupnih za samo 6.500 dolara, prekrila nebo iznad izraelske granične ograde, koja vriedi milijardu dolara.

Bentzion Levinson, izvršni direktor kompanije Heven Drones, koja snabdeva izraelsku vojsku teretnim dronovima i H2 dronovima (dronovima na vodonik), veruje da je rat s Hamasom poziv za buđenje vrhunskim armijama i njihovom smrtonosnom potencijalu. Rekao je: „Imamo ove ogromne dronove, imamo avione, naša tehnologija je mnogo naprednija.“

Hamasovo korišćenje komercijalnih dronova za napade (kakve je Ukrajina koristila u prvim danima ruske invazije) otkrilo je velike nedostatke u vazdušnoj i kopnenoj odbrani Izraela kojom se on hvalio, budući da svojim taktikama i malim budžetom nadmašuje daleko naprednijeg protivnika. Prema Liranu Antebiu, višem istraživaču Instituta za nacionalnu bezbednost u Izraelu, koji kaže: „Oni vam daju mogućnost da koristite preciznu ili navođenu municiju, nešto što su do pre nekoliko godina mogli učiniti samo visoko razvijene zemlje. Sa kriminalnim umom i malom opremom možete učiniti strašne stvari, poput prvog napada Hamasa.“

Hamas je razvio ove taktike sa svojim saveznikom Iranom i tuninskim inžinjerom Muhamedom al-Zavarijem, koji je predvodio grupu za razvoj dronova pre nego što su ga ubili izraelski obavještajci 2016. godine, a njegovo ime je dato jednom modelu dronova. Efikasnost Hamasovih dronova povećava strah od toga da nevladini akteri mogu razviti smrtonosno oružje korišćenjem tehnologije dvostruke namene, čijoj se prodaji ne može ući u trag. Takođe se plaši da bi „ova jednostavna oprema mogla da omogući sporednim igračima koordinaciju razornih napada“.

Uspešnost Hamasovih dronova povećava strahove od toga da nevladini akteri mogu razviti smrtonosno oružje koristeći tehnologiju dvostruke namene, čijoj prodaji se ne može ući u trag. Takođe se strahuje da bi „ova jednostavna oprema mogla omogućiti sporednim igračima koordiniraciju razornih napada“.

Mnogi vojnici u Gazi pribegli su pucanju na dronove, a izraelska vojska je rekla da je prvi put vojnicima u svakoj pešadijskoj jedinici dodeljen ručni sistem preciznog ciljanja, sistem koji se može instalirati na jurišne puške i poboljšava tačnost ciljeva u pokretu, poput dronova ili neprijateljskih boraca.

Izrael je na granici sa Pojasom Gaze imao sistem posebno dizajniran za suprotstavljanje dronovima, ali još nije pokrenut. Može otkriti i kontrolisati dronove s udaljenosti od nekoliko kilometara i preusmeriti ih dalje od njihovih ciljeva.

 

Izvor: Al Jazeera

1 thought on “Hamasovi jeftini dronovi nadmašuju visoku tehnologiju izraelske vojske

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *