Izraelski mediji: Ranjeni vojnici odbili Netanyahuovu posjetu

0

Oko 2.000 vojnika je ranjeno tokom borbi u Pojasu Gaze i potrebna im je medicinska njega; izraelska vojska otvorila je dva centra za mentalno zdravlje vojnika.

Izraelska vojska objavila je da je od početka rata u Pojasu Gaze ranjen 1.831 njen pripadnik (Anadolija)

Izraelski Kanal 13 objavio je da su neki od povrijeđenih vojnika odbili posjetu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u bolnici Sheba u gradu Ramat Gan, istočno od Tel Aviva.

Ovo je bila jedna od nekoliko posjeta Netanyahua vojnicima izraelske okupacione vojske i civilima koji su povrijeđeni u ratu.

Izraelski list Haaretz objavio je da 500 izraelskih vojnika od početka agresije na Pojas Gaze ima psihičke poteškoće i posttraumatski stresni poremećaj.

Izraelski zvanični mediji prije dvije sedmice su objavili da oko 100 izraelskih vojnika ima teške povrede očiju, koje su zadobili u borbama u Gazi, a da je između 10 i 15 posto tih povreda dovelo do sljepoće jednog ili oba oka.

Zvanična izraelska radiodifuzna korporacija saopćila je da je oko 2.000 vojnika i regrutkinja klasificirano kao ranjeno i da im je potrebna medicinska njega, dok je izraelska vojska otvorila dva centra za mentalno zdravlje vojnika.

‘Gubici veći od zvanično potvrđenih’

Izraelska okupaciona vojska je u utorak objavila da je u jednom danu devet njenih oficira i vojnika poginulo u borbama u Gazi, a 29 ranjeno, čime je broj poginulih od početka izraelske kopnene operacije porastao na 137.

U ponedjeljak je izraelska vojska objavila da je od početka rata 7. oktobra u Pojasu Gaze ranjen 1.831 njen pripadnik, uključujući 704 od početka kopnenih operacija 27. oktobra.

Navedeno je da je od ukupnog broja povrijeđenih od početka rata 289 zadobilo teške povrede, 512 umjerene, a da je 1.030 lakše povrijeđeno, bez pojašnjenja prirode ovih povreda i kriterija njihovog klasificiranja.

Izraelska vojska je također objavila da je broj mrtvih od početka rata porastao na 464 vojnika, uključujući oficire i vojnike, uz napomenu da je glasnogovornik Brigada Al-Qassam u više navrata naglasio da su gubici Izraela veći od zvanično potvrđenih.

 

Izvor: Al Jazeera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *