BP (British Petroleum) pauzira sve isporuke preko Crvenog mora nakon napada pobunjenika

0

Naftni gigant BP zaustaviće sve isporuke nafte kroz Crveno more nakon nedavnih napada Huta pobunjenika na brodove.

Firma je okrivila “pogoršanje bezbednosne situacije” u regionu, jer Huti, koje podržava Iran, gađaju brodove za koje veruju da idu za Izrael.

Mnoge teretne kompanije obustavile su putovanja dok se napadi nastavljaju.

Nakon objave BP-a, SAD su rekle da će voditi međunarodnu pomorsku operaciju za zaštitu brodova duž rute.

Zemlje koje se pridružuju bezbednosnoj grupi su Velika Britanija, Kanada, Francuska, Bahrein, Norveška i Španija.

U saopštenju, američki ministar odbrane Lojd Ostin je rekao: „Nedavna eskalacija bezobzirnih napada Huta koji potiču iz Jemena ugrožava slobodan protok trgovine, ugrožava nevine pomorce i krši međunarodno pravo.

Analitičari su sugerisali da bi cene nafte mogle da porastu ako druge velike naftne kompanije učine isto. Cene nafte su u ponedeljak bile više, a međunarodni referentni Brent je porastao za 2,6 odsto na skoro 79 dolara po barelu.

„Trenutno je nejasno koliko će uticaj biti značajan“, rekao je Gregori Bru, analitičar u Eurasia Group.

„Ako više brodarskih kompanija preusmeri svoj saobraćaj i ako poremećaj potraje duže od nedelju ili dve, cene će verovatno još rasti.

Crveno more je jedan od najvažnijih svetskih puteva za isporuke nafte i tečnog prirodnog gasa, kao i robe široke potrošnje.

Analiza S&P Global Market Intelligence otkrila je da je skoro 15% robe uvezene u Evropu, Bliski istok i severnu Afriku isporučeno iz Azije i Zaliva morskim putem. To uključuje 21,5% rafinisane nafte i više od 13% sirove nafte.

„Potrošačka roba će se suočiti sa najvećim uticajem, iako se trenutni poremećaji dešavaju tokom sezone isporuke van špice“, rekao je Kris Rodžers iz S&P Global Market Intelligence.

U ponedeljak je jedna od najvećih svetskih brodarskih kompanija rekla da više neće prevoziti izraelski teret preko Crvenog mora.

U ažuriranju koje je video Bi-Bi-Si, Evergrin lajn je rekao: „Radi bezbednosti brodova i posade, Evergrin lajn je odlučio da privremeno prestane da prihvata izraelski teret sa trenutnim dejstvom i dao je instrukcije svojim kontejnerskim brodovima da obustave plovidbu kroz Crveno more dok daljnjeg.”

Pobunjenici Huti gađaju brodove koji putuju kroz moreuz Bab al-Mandab – poznat i kao Kapija suza – koji je kanal širok 20 milja (32 km) i poznat po tome što je opasan za plovidbu.

Pobunjenici su izjavili da podržavaju Hamas i rekli da gađaju brodove koji putuju ka Izraelu, koristeći dronove i rakete protiv plovila u stranom vlasništvu.

Umesto da koriste moreuz Bab al-Mandab, brodovi će sada morati da idu dužom rutom u plovidbi oko južne Afrike, potencijalno dodajući oko 10 dana putu i ​​koštajući milione dolara.

Izrael je pokrenuo vojnu kampanju u Gazi nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojima je poginulo 1.200 ljudi. Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas saopštilo je da je više od 18.700 ubijeno od početka rata.

Nije jasno da li su svi brodovi koje su napali Huti pobunjenici zapravo išli ka Izraelu.

U poslednjem prijavljenom napadu, vlasnik MT Svan Atlantic rekao je da je brod udario “neidentifikovani predmet” u ponedeljak dok je bio u Crvenom moru kod Jemena, uprkos tome što nema veze sa Izraelom.

Inventor Chemical Tankers je rekao: „Za zapisnik, ne postoji izraelska veza u vlasništvu (Norveška), tehničkom menadžmentu (Singapur) nad brodom niti u bilo kom delu logističkog lanca za teret koji se transportuje.

Napadi na brodove su se pojačali poslednjih dana, što je dovelo do toga da brodarske kompanije obustave putovanje kroz moreuz koji se nalazi između Jemena na Arapskom poluostrvu i Džibutija i Eritreje na afričkoj obali.

To je put kojim brodovi mogu stići do Sueckog kanala sa juga – koji je i sam glavni brodski put.

Maersk, druga po veličini svetska brodarska kompanija, opisao je situaciju u petak kao „alarmantnu“ nakon incidenta koji je „skoro promašio“ njihov brod. Pomenuli su još jedan napad na njihov kontejnerski brod od ranije.

Slijedila ga je Mediterranean Shipping Compani (MSC), najveća svjetska brodarska grupa, koja je rekla da će također skrenuti svoje brodove iz tog područja.

Njegov kontejnerski brod, MSC PALATIUM III, napadnut je u petak dok je prolazio kroz Crveno more. U posadi nije bilo povređenih, ali je brod povučen iz upotrebe.

CMA-CGM je takođe zaustavio isporuke kroz region, a Rojters je izvestio da će belgijska kompanija za naftne tankere Euronav i norveška tankerska grupa Frontlajn izbegavati rute Crvenog mora.

U ponedeljak, Inventor Chemical Tankers je potvrdio da je MT Svan Atlantic bio meta dok je putovao iz Francuske do ostrva Reunion u Indijskom okeanu.

Kompanija je saopštila da njena indijska posada nije povređena, dodajući da “posada i brod sada dobijaju pomoć američke mornarice i da će biti dovedeni na sigurno pod zaštitom pomorskih snaga”.

Nemački Hapag-Lojd saopštio je da preusmerava nekoliko brodova preko Rta dobre nade, sve dok prolaz kroz Crveno more “ne bude ponovo bezbedan za plovila i njihovu posadu”.

Evergreen Line je rekao da će svi kontejnerski brodovi na dužim putovanjima između Azije i Mediterana, Evrope ili istočne obale SAD takođe biti preusmereni oko Rta dobre nade.

Piter Sand, glavni analitičar kompanije Kseneta za podatke o vozarini, rekao je da će brodarske kompanije sada kontaktirati kupce kako bi ih obavestile da teret kasni, dodajući da “definitivno postoji cena za ovakvu situaciju”.

Rekao je da će se industrija takođe suočiti sa negativnim efektima kao što su veće premije osiguranja, ali je rekao da je bila u mnogo boljoj poziciji da se nosi sa krizom koja se razvija nego kada je ogromni brod Ever Given blokirao Suecki kanal 2021. s obzirom da su se problemi u lancu snabdevanja u vezi sa Covidom ublažili.

Sju Terpilovski iz Chartered Institute of Logistics and Transport takođe je istakla da, pored dodatnih troškova goriva i vremena, troškovi osiguranja od ratnog rizika rastu „eksponencijalno“, pri čemu se kupci suočavaju sa višim cenama koji se prenose i na njih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *