Borci Al-Qassama bosi napadaju izraelske vojnike

1

Vojno krilo Hamasa objavilo je video koji prikazuje napad na izraelske vojnike u njihovim šatorima u oblasti Juhr al-Dik u Pojasu Gaze.

Kretanje po pijesku ili blatu bez obuće efikasnije je i brže

Bosi, s lakim oružjem – ovo su bile najistaknutije scene koje su privukle pažnju javnosti na platformama društvenih mreža sa videa koji su objavili vojni mediji Brigada Izz al-Din al-Qassam, vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas, koji prikazuje borce kako napadaju okupatorske vojnike i ubijaju ih u njihovim šatorima u oblasti Juhr al-Dik u Pojasu Gaze.

Najčešće pitanje među tviterašima bilo je zašto su se borci prilikom napada na okupljene okupatorske vojnike pojavili bosi, a od blogera su stizali različiti odgovori.

Neki su mišljenja da je područje Juhr al-Dik poljoprivredno, gdje je zemlja blatnjava, a kretanje po pijesku ili blatu bez obuće efikasnije je i brže, jer obuća usporava kretanje i zahtijeva veliko naprezanje mišića.

Hodanje po pijesku bez obuće ne proizvodi zvuk

Pratioci su mišljenja da su se borci Al-Qassama pojavili bosi prije svega zbog lakšeg i jednostavnijeg kretanja, ali i zbog toga što hodanje po pijesku bez obuće ne proizvodi zvuk, za razliku od hodanja u vojničkim čizmamaj koje proizvode zvuk pri hodu i skreću pažnju.

Isto takoj čizme ili cipele, kada u njima hodate po mekom pijesku i trčite, potonu i pijesak uđe u njih, što će usporiti kretanje.

Pojedini tviteraši su istakli da okupacija ima moćne senzore na tenkovima, ali i drugim različitim mjestima koji mogu pratiti čak i zvuk stopala.

Borci hodaju bosi kako bi zvuk izostao ili ga se što je moguće više smanjilo, da ne bi na sebe privukli pažnju.

Dodali su da palestinski otpor svaki put iznova održi izraelskoj okupacionoj vojsci lekciju u ratovanju i vojnom planiranju.

Selo Juhr al-Dik nalazi se na jugu provincije, na pola puta između grada Gaza i centralnih logora, osam kilometara udaljeno od njih.

Na istoku graniči sa “Zelenom linijom”, na zapadu s ulicom Salah al-Din, na sjeveru s cestom Karnei Netzarim, a na jugu graniči s dolinom Gaze.

Okupatori prolaze kroz teške i složene okolnosti

Područje ovog sela prostire se na 6.200 dunuma.

Juhr al-Dik se smatra pograničnim poljoprivrednim selom i to ga svaki put iznova izlaže uništavanju njegovih površina uslijed izraelskih invazija.

Glasnogovornik izraelske okupacione vojske Daniel Hagari priznao je da njegovi vojnici prolaze kroz teške i složene okolnosti i da nailaze na neviđene situacije u vojnim operacijama koje su u toku u Pojasu.

Hagari je dodao da se vojska suočava s problemima s kojima se nikada ranije nije srela.

 

Izvor: Al Jazeera

1 thought on “Borci Al-Qassama bosi napadaju izraelske vojnike

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *