Der Spiegel: Al-Sinwar je harizmatičan, pun inteligencije, a napad Hamasa vratio je Palestinu u prvi plan

0
Yahya Sinwar

Nemački časopis „Der Spiegel” objavio je poduži izveštaj koji je pripremilo 7 pisaca u kojem su govorili o mogućim posledicama besnog rata između Izraela i Islamskog pokreta otpora (Hamas) u Pojasu Gaze.

Časopis je veliki deo izveštaja posvetio biografiji šefa pokreta Hamas u Gazi Jahje Sinwara, koga smatra glavnim umom napada na Izrael 7. oktobra.

Međutim, autori izveštaja su zaključili da su napad i potonji razvoj događaja ponovo doveli palestinsko pitanje u centar svetske pažnje i da predstavljaju „prekretnicu“ u izraelsko-palestinskom sukobu, jer „situacija više nije onakva kakva je bila, “ i Izrael je bio primoran da napusti iluziju da svojom sposobnošću može da „upravlja“ sukobom sa Palestincima.

Iz rezultata napada

Kao rezultat napada Hamasa i izraelskog rata u Gazi, pregovori o normalizaciji između Izraela i Saudijske Arabije su bili „obustavljeni“, a i Rusija i Kina sada vide trenutnu situaciju kao „priliku“ da nametnu svoj uticaj u regionu, dok se Evropska unija bori da odredi svoju buduću ulogu u ovom sukobu. Američka vlada se suočava sa izazovima zbog svog pro-izraelskog stava i oseća se izolovano, navodi se u izveštaju Der Spiegla.

Nemački časopis je citirao izraelskog stručnjaka za istraživanje javnog mnjenja Daliju Šajndlin da je pokret Hamas sada za mnoge Palestince postao „broj jedan” u borbi protiv Izraela, u vreme kada je „sekularni” Fatah pokret – koji kontroliše palestinske vlasti na Zapadnoj obali – postao beznačajan.

U izveštaju se navodi da je ovo bio jedan od ciljeva Hamasa, pored drugog cilja, a to je da se zadrži najveći broj zatvorenika kako bi se izvršio pritisak na oslobađanje Palestinaca zatočenih u izraelskim zatvorima.

Podrivanje osećaja sigurnosti Izraelaca

Postoji i treći cilj koji je možda bio u Sinwarovoj mašti – prema časopisu – a to je da potkopa osećaj sigurnosti Izraelaca, njihovo poverenje u državu i vojsku, i da ih udari u njihovu slabu tačku: dubok strah o uništenju jevrejskog naroda, koji je bio ugnjetavan hiljadama godina.

Autori izveštaja su se pitali: Kako su stvari dostigle tačku u kojoj je Hamas mogao da pokrene ovaj nasilni napad? Zašto bi Hamas rizikovao svoju vlast nad Pojasom Gaze, odnosno samo postojanje? Može li ga Izrael uništiti ovim ratom? Ili bi Hamas na kraju mogao da postane jači na duge staze?

Pitanja na koja Der Spiegel savetuje svima koji traže odgovore da ne ignorišu Yahya Sinwara.

Ko je Hamas, a ko Yahya Sinwar?

U izveštaju se navodi da je priča o Hamasu počela u decembru 1987. kao ogranak Muslimanskog bratstva u Egiptu, a osnovao ga je šeik Ahmed Jasin, a Jahja Al Sinvar je bio u srednjim dvadesetim i bio je njegov najmarljiviji. učenik.

Pre toga, Jasin i njegovi saputnici nisu učestvovali u oružanom otporu, kojim su dominirali „sekularni nacionalisti“. Umesto toga, njihov cilj je bio da „islamiziraju“ društvo.

Sedamdesetih godina prošlog veka Jasin je od izraelske vojne administracije dobio dozvolu za osnivanje islamskog udruženja, a njegovi sledbenici su vodili škole, klinike i verske centre. U to vreme Izrael se plašio naoružanih nacionalista, verske muslimane je video kao „protutežu“ njima i podržavao ih.

 

Kada je Jaser Arafat, u to vreme šef Palestinske oslobodilačke organizacije, dok je bio u egzilu u Tunisu, razmišljao o pregovorima sa Izraelom i rešenju o dve države, Hamas je krenuo drugim putem – prema autorima izveštaja – ka oružanoj borbi.

Osnivanje palestinske države

Za razliku od Islamske države i Al-Kaide, Hamas je tražio uspostavljanje palestinske države, a ne „globalni džihad“ ili uspostavljanje kalifata.

Nakon što je Hamas počeo da napada Izraelce 1989. godine, Majkl Kobi – koji je vodio istrage za izraelsku unutrašnju bezbednosnu službu „Šin Bet“ u pojasu Gaze kasnih 1980-ih – odlučio je da preduzme radikalan korak 9. maja te godine. Naredio je hapšenje svih članova Hamasa, uključujući Jasina i Jahju Al-Sinvara.

U izveštaju se navodi da je Kobi lično upoznao Sinvara kada je ovaj imao 27 godina. Kobi kaže da Sinvar „u početku nije rekao ni reč“, objašnjavajući da je bio Jasinu najvažniji pomoćnik, osnivač i vođa „Majda“, unutrašnje obaveštajne službe Hamasa.

„Od tada mi je jasno da je Hamas naš najveći neprijatelj“, dodao je Kobe i dodao: „Ono što sada radimo u Gazi došlo je prekasno“.

Hamas mu je sve

Kada ga je Kobi pitao zašto nije osnovao porodicu kada je bio u kasnim dvadesetim, Sinvar je odgovorio: “Hamas je moja žena, moj sin, moja ćerka i moj otac. Hamas je za mene sve”, i naglasio da će taj dan doći kada će ljudi iz Hamasa izaći iz zatvora da unište Izrael.

Izraelski sud je 1989. godine osudio Sinvara na doživotni zatvor 4 puta, a on je 3 puta štrajkovao glađu i borio se za bolji tretman za svoje kolege zatvorenike, pre nego što je pušten 2011. kao deo sporazuma prema kojem je Izrael oslobodio 1.027 Palestinaca, zatočenika u zamenu za vojnika Gilada Šalita.

Ovaj dogovor je možda bio model za napad od prošlog 7. oktobra. Autori izveštaja pitaju: „Ako je Izrael pustio 1.027 zatvorenika u zamenu za jednog vojnika, šta će se desiti nakon što je Hamas kidnapovao desetine Izraelaca?“

Harizma puna inteligencije

Kobi opisuje lidera Hamasa u Gazi kao „pun harizme i inteligencije“. Naučio je hebrejski u roku od nekoliko meseci, pokazao interesovanje za izraelsku istoriju i politiku, i naučio nešto o jevrejskoj svetoj knjizi, Tori.

Dok je Jahja Al-Sinvar bio u zatvoru, svet oko njega se menjao. U Rose Gardenu Bele kuće u Vašingtonu 1993. godine, Arafat i izraelski premijer Jicak Rabin potpisali su sporazum kojim se predviđa razmena „zemlja za mir“.

Izveštaj „Špigla” dotiče se ubistva Rabina 1995. od strane jednog ekstremističkog Jevrejina, pošto su „sadašnji premijer Benjamin Netanjahu i njegov ministar za bezbednost Itamar Ben Gvir bili među glavnim ličnostima koje su podstakle atentat”.

U izveštaju se navodi da je Muhamed Dia Ibrahim Al-Masri – zvani Muhamed Al-Deif – preuzeo vođstvo brigada Al-Qassam, vojnog krila pokreta Hamas, nasledivši inženjera Jahju Ajaša, kojeg je ubio Izrael.

Autori izveštaja su tvrdili da su Al-Deif i Al-Sinvar bili ti koji su planirali napad 7. oktobra.

Palestinske vlasti su odbile

Prema nemačkom časopisu, pobeda Hamasa na parlamentarnim izborima 2006. predstavljala je odbacivanje palestinskih vlasti zbog „nesposobnosti i korupcije” i izraz „frustracije” posrnulim mirovnim procesom. Neki hrišćani su čak glasali za islamiste.

Časopis tvrdi da je slabljenje palestinskih vlasti zajednički cilj koji ujedinjuje desnicu u Izraelu sa Hamasom u Gazi, a obe strane u početku imaju koristi od toga; Dok Hamas nastavlja da gradi svoju malu državu, Netanjahu kupuje mir, nastavlja da širi naselja na Zapadnoj obali i čini rešenje o dve države još nerealnijim.

Rečeno je da je Sinvar iz unutrašnjosti zatvora predložio ideju da se kopaju tuneli za kidnapovanje izraelskih vojnika kako bi ih razmijenili za palestinske zatočenike.

Nakon što je Sinvar izabran – nekoliko meseci kasnije – za šefa Hamasa u Pojasu Gaze u februaru 2017. godine, bivši lider Hamasa, Kaled Mešal, predstavio je novi program koji je uključivao amandman na Hamasovu povelju iz 1988. u nekim od njenih odredbi.

Iako novi dokument ne priznaje pravo Izraela na postojanje, to je prvi put da Hamas govori o palestinskoj državi unutar granica iz 1967. godine.

Gaza je gladni tigar zarobljen u kavezu

„Na iznenađenje za mnoge“, dodaje se u izveštaju, Al-Sinvar je razgovarao sa stranim novinarima, rekavši: „Ako imamo priliku da rešimo sukob bez razaranja, pristajemo na to. Želimo da ulažemo u mir i ljubav.”

Ali u izveštaju Der Spiegel-a se veruje da je Sinvarov govor bio samo deo njegove poruke novinarima. Što se drugog dela tiče, bio je „tmuran i predosećajan“, jer kaže da Gaza podseća na „veoma gladnog tigra zarobljenog u kavezu“, a da je životinja koju su „Izraelci pokušali da ponize oslobođena, a niko ne zna kuda će se kretati i šta će uraditi“, dodajući da Hamas ne može da nastavi po starom: „Ovde su uslovi nepodnošljivi i eksplozija je neizbežna“.

Kako se navodi u izveštaju, nije lako ekonomski oslabiti Hamas, jer su njegovi glavni izvori prihoda u inostranstvu. Časopis procenjuje godišnji prihod Hamasa na oko 500 miliona dolara.

Nemački časopis potvrđuje – citirajući analitičara Mihaela Milštajna sa Univerziteta u Tel Avivu – da čak i ako Izrael uspe da vojno pobedi Hamas, on će nastaviti da postoji u podzemlju i inostranstvu, „i da se ne može uništiti“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *