Izraelska vojska ubila svoje taoce dok su mahali belom zastavom

0

Tri izraelska taoca koja je IDF greškom ubila u Gazi držala su u tom trenutku belu zastavu, pokazala je istraga, a navodi vojni zvaničnik.

Oficir, pozivajući se na prvobitnu istragu, navodi da je incident počeo nakon što je jedan vojnik, stacioniran u obližnjoj zgradi, identifikovao tri sumnjive osobe koje su izlazile iz objekta nekoliko desetina metara dalje. Sva trojica su bila bez majica, a jedan je nosio štap sa improvizovanom belom zastavom.

Ubijeni izraelski taoci u Gazi Yotam Haim, Alon Shamriz and Samer Talalka

– Incident se dogodio u oblasti intenzivne borbe u kojoj teroristi Hamasa deluju u civilnoj odeći i koriste taktiku obmane – rekao je neimenovani oficir južne komande IDF.

Vojnik je verovao da je posredi pokušaj Hamasa da namami vojnike IDF u zamku i odmah otvorio vatru.

– Teroristi – navodno je upozorio druge vojnike.

Vojnik je ubio dvojicu muškaraca, dok je treći, koji je pogođen i ranjen, pobegao nazad u zgradu iz koje je došao.

Komandant bataljona, koji se nalazio u zgradi odakle je prvi vojnik pucao, izašao je napolje i pozvao snage da obustave vatru. Vojnici su potom čuli da neko viče “upomoć“ na hebrejskom. Nekoliko trenutaka kasnije treći muškarac je izašao iz zgrade u koju je pobegao, međutim, drugi vojnik je otvorio vatru na njega i ubio ga.

Komandant bataljona je tada shvatio da je izgled trećeg čoveka neobičan i ispostavilo se da je u pitanju izraelski talac. Sva tri tela su sakupljena i odvezena u Izrael na identifikaciju.

Vojnik koji je odmah otvorio vatru nakon što je primetio trojicu muškaraca, učinio je to protivno protokolima, a ni drugi vojnik, koji je ubio trećeg taoca, takođe nije poštovao procedure, pokazala je istraga.

Oficir kaže da su vojnici ubili najmanje 38 palestinskih militanata u Šedžaji poslednjih dana. Jedini ljudi koji su viđeni u civilnoj odeći bili su operativci Hamasa, koji prema navodima izarelskih medija prikupljaju oružje koje je zaostalo, otvaraju vatru na trupe, a zatim ponovo beže.

IDF je takođe nailazila na nekoliko naizgled nenaoružanih civila u Šedžaji za koje se kasnije ispostavilo da su bombaši samoubice Hamasa. Takođe je bilo nekoliko pokušaja Hamasa u toj oblasti da namami vojnike u zasedu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *