Rat Izrael-Gaza: Hamas odgovara na ponudu o prekidu vatre 135-dnevnim planom primirja

0
gaza displaced
Hamas zahteva potpuno povlačenje izraelskih trupa iz Gaze u suprotnosti sa predlogom o prekidu vatre koji podržavaju SAD i Izrael

Hamas je postavio niz zahteva, uključujući razmenu talaca za palestinske zatvorenike i obnovu Gaze, kao odgovor na predlog o prekidu vatre koji podržava Izrael.

Oružana grupa želi potpuno povlačenje izraelskih snaga i okončanje rata nakon tri perioda primirja od 45 dana.

Ova ponuda će verovatno biti neprihvatljiva za izraelskog premijera, koji je pozvao na „potpunu pobedu“ u Gazi.

Pitanje je da li se može postići srednji put da se proces krene dalje.

Odgovor Hamasa je kontra-ponuda predlogu o prekidu vatre koji podržavaju Izrael i SAD i uz posredovanje Katara i Egipta – detalji o tome nisu objavljeni.

Prema nacrtu Hamasovog dokumenta koji je videla novinska agencija Rojters, on sugeriše:

  • Prva 45-dnevna pauza u borbama tokom koje bi sve izraelske žene taoci, muškarci mlađi od 19 godina, starci i bolesni bili razmenjeni za palestinske žene i decu držane u izraelskim zatvorima. Izraelske snage bi se povukle iz naseljenih područja Gaze i počela bi rekonstrukcija bolnica i izbegličkih kampova
  • Druga faza u kojoj bi preostali muški izraelski taoci razmenjeni za palestinske zatvorenike i izraelske snage u potpunosti napustile Gazu
  • Treća i poslednja faza tokom koje bi obe strane razmenile ostatke i tela

Sporazumom bi se takođe povećale isporuke hrane i druge pomoći Gazi. Do kraja 135-dnevne pauze u borbama, Hamas kaže da bi pregovori o okončanju rata bili završeni.

Predlog je dobio mlak odgovor od američkog predsednika Džoa Bajdena, koji ga je nazvao “malo preteranim”. Državni sekretar Entoni Blinken rekao je da ima još “puno posla” da se postigne trajni prekid vatre, ali je naglasio važnost postizanja trajnog mira.

U prethodnom jednonedeljnom primirju u novembru oslobođeno je oko 100 talaca u razmeni sa 240 palestinskih zatvorenika.

Oko 1.200 ljudi ubijeno je tokom napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra prošle godine. Mnoge zapadne vlade, uključujući Veliku Britaniju i SAD, propisuju ovu oružanu grupu kao terorističku organizaciju.

Više od 27.500 Palestinaca je ubijeno, a najmanje 65.000 povređeno u ratu koji je Izrael pokrenuo kao odgovor, prema ministarstvu zdravlja koje vodi Hamas.

gaza displaced

Govoreći za izraelski Kanal 13, visoki izraelski predstavnik je rekao da se neki od zahteva Hamasa ne mogu ispuniti – dodajući da se vlasti raspravljaju da li da odbiju predlog ili da traže drugačije uslove.

Dok premijer Benjamin Netanjahu insistira da je cilj “potpuna pobeda”, izraelski zvaničnici priznaju da je to još daleko, a neki insistiraju da to nije ni vojno dostižno.

Kancelarija gospodina Netanjahua kaže da je Hamasova kontraponuda isporučena i da je Izrael „procenjuje“.

Ranije je visoki zvaničnik Hamasa rekao za Bi-Bi-Si da je naoružana grupa “predstavila pozitivnu viziju” na predlog koji podržava Izrael, ali je zatražila neke amandmane u vezi sa obnovom Gaze i povratkom njenih stanovnika u njihove domove.

SAD, jedan od glavnih posrednika u ovim indirektnim pregovorima između Izraela i Hamasa, i dalje vide ovaj proces kao „najbolji put napred“ i snažno pritiskaju zajedno sa svojim arapskim partnerima.

Njihov cilj je da ostvare trajnu humanitarnu pauzu, koja bi mogla da dovede do prekida vatre i da pruži prostor da se usredsrede na ambiciozniji plan za „dan posle” završetka rata.

Gospodin Blinken je to nazvao „neverovatno moćnim putem“ koji će utrti put ka obnovi Gaze, reformisane palestinske vlasti i na kraju palestinske države, kao i normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela.

Ali izraelska vojska je i dalje fokusirana na uništavanje Hamasovih brigada i lov na vođe Hamasa. A gospodin Netanjahu, svestan svog političkog opstanka, pod pritiskom je desničarskih saveznika koji upozoravaju da će srušiti njegovu vladu ako učini bilo kakve ustupke.

Izraelske porodice talaca sve su zabrinutije za sudbinu svojih najmilijih, posebno nakon otkrivanja da je petina od više od 130 talaca koji su ostali u Gazi mrtva.

SAD i njihovi arapski saveznici zabrinuti su zbog rastućih rizika od šireg regionalnog požara. I mnoge međunarodne organizacije glasno upozoravaju na produbljujuću humanitarnu katastrofu koja se odvija u pojasu. Mnogi satovi glasno otkucavaju.

 

 

bbc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *