Njemačka će se slanjem fregate Hessen priključiti planiranoj misiji Evropske unije za zaštitu pomorskog saobraćaja kroz Crveno more, javljaju njemački mediji.

Fregata Hessen sljedeće sedmice iz luke Wilhelmshaven treba otploviti u smjeru Crvenog mora gdje se očekuje da će preuzeti zadatke u sklopu misije koju bi, kako je planirano, tokom februara trebao odobriti Bundestag, prenosi Hina.

Planirana vojna misija zemalja članica EU-a predviđa zaštitu trgovačkih brodova, koje napadaju jemenski Husi, pobunjenička oružana grupa koju podržava Iran, prisustvom nekoliko ratnih brodova kao i proturaketnih sistema.

Misija će se zvati Aspides (Zaštitnik) i trebala bi štititi brodove u Crvenom moru, ali ne i sudjelovati u napadima na Huse.

Opremljena protivraketnim sistemima

Njemačka fregata Hessen je opremljena protivraketnim sistemima i posebno je koncipirana za zaštitu i pratnju drugih plovila.

Također, fregata Hessen raspolaže radarom koji je u stanju pratiti zračni prostor veličine Sjevernog mora.

Sekretar u ministarstvu odbrane Siemtje Moeller rekla je u Briselu da bi Evropska unija najkasnije 19. februara mogla donijeti odluku o misiji te da bi nakon toga i Bundestag po kratkom postupku trebao odobriti učešće Bundeswehra.

Zbog napada na teretna plovila u Crvenom moru, dijelovi njemačke industrije su prijavili poteškoće u snabdevanju, a fabrika automobila Tesla, pored Berlina, je obustavila proizvodnju na dvije sedmice.

Izvor: AGENCIJE

1 thought on “Njemačka šalje fregatu na Crveno more

  1. I enjoy your website, obviously, but you should check the spelling on a number of your posts. A number of them have numerous spelling errors, which makes it difficult for me to tell the truth, but I will definitely return.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *