Specijalna izraelska jedinica obučena u medicinsko osoblje ubila tri militanata u raciji bolnice na Zapadnoj obali, kažu zvaničnici

3

Izraelski specijalci, obučeni kao civili i medicinsko osoblje, infiltrirali su se u utorak u bolnicu Ibn Sina u okupiranom gradu Dženin na Zapadnoj obali i ubili tri palestinska muškarca, prema izraelskim i palestinskim zvaničnicima.

Čini se da snimci CCTV-a koji su podeljeni na društvenim mrežama prikazuju desetak komandosa prerušenih u medicinske sestre, žene u hidžabu i druge, od kojih jedan gura invalidska kolica, a drugi nosi sedište za bebe, dok su upali u bolnički hodnik noseći jurišno oružje.

Bolnica je saopštila da su trojica muškaraca spavala u vreme napada. Jednog od ubijenih Hamas je proglasio svojim članom; druga dva je preuzela Islamski džihad, druga militantna grupa. Hamas je rekao da su sva trojica takođe borci Dženin brigade, krovne grupe naoružanih palestinskih frakcija u gradu na Zapadnoj obali.

Prerušeni specijalci su se „pojedinačno infiltrirali u bolnicu, uputili se na treći sprat i ubili mladiće“, izvestila je palestinska državna novinska agencija VAFA, pozivajući se na izvore iz bolnice.

Dok izraelski rat besni u Gazi skoro četiri meseca, sukob se takođe prelio na okupiranu Zapadnu obalu. Najmanje 381 Palestinac je tamo ubijen od napada Hamasa u Izraelu 7. oktobra, a stanovnici se suočavaju sa sve većim ograničenjima i nasiljem naseljenika.

Ali ubistva u utorak predstavljaju jedan od najhrabrijih izraelskih napada od početka rata, a stručnjaci su upozorili da je napad IDF-a možda prekršio međunarodno humanitarno pravo.

IDF je saopštila da je gađala borca Hamasa Mohameda Jalamneha koji je „nedavno bio umešan u promovisanje značajnih terorističkih aktivnosti“ i koji se „krio“ u bolnici Ibn Sina. U njemu se navodi da je planirao neposredni teroristički napad “inspirisan masakrom 7. oktobra” i da je pronađen sa pištoljem.

Dva brata povezana sa Islamskim džihadom, Mohamed i Bazel Al-Gazavi, takođe su ubijena, saopštila je IDF.

IDF je saopštila da su se trojica muškaraca “skrivala u bolnicama i koristila ih kao bazu za planiranje terorističkih aktivnosti i izvođenje terorističkih napada” i da su cinično koristila bolnice kao skloništa i “ljudi štit”. Hamas je ranije negirao takve navode.

jenin hospital
Član osoblja bolnice Ibn Sina prikazuje informativni snimak CCTV snimaka koji prikazuje smrtonosni napad Izraela

Izraelski krajnje desničarski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir podelio je snimak CCTV-a na društvenim mrežama i pohvalio raciju.

„Čestitam i jačam mornaričke komandoske snage izraelske policije na njihovoj impresivnoj operaciji sinoć u saradnji sa IDF-om i Šin Betom u izbegličkom kampu Dženin, koja je dovela do eliminacije trojice terorista“, rekao je Ben Gvir uz video. na Ks.

Hamasovo vojno krilo, Brigade Al Kasam, tvrdilo je da je Jalamneh član i objavilo njegovu fotografiju. U njemu se navodi da je “stradao od metaka specijalne snage okupacione vojske koja se infiltrirala u bolnicu Ibn Sina u Dženinu sa svojim drugovima Muhamedom i Bazilom Ajmanom Al Gazavijem”, nazivajući ih “borbenim mučenicima”.

Bolnica Ibn Sina saopštila je da je Bazil Al Gazavi bio na lečenju od povreda zadobijenih u eksploziji rakete na groblju u Dženinu u oktobru.

Nema izveštaja o drugim žrtvama u raciji.

Palestinsko ministarstvo zdravlja osudilo je napad i pozvalo Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija da pruži neophodnu zaštitu medicinskim centrima i ekipama hitne pomoći.

„Ovaj zločin dolazi nakon desetina zločina koje su počinile okupacione snage nad centrima za lečenje i ekipama. Međunarodno pravo pruža opštu i specijalnu zaštitu za civilne lokacije, uključujući bolnice“, navodi se u saopštenju ministarstva u utorak.

jenin attack
Rupa od metka prikazana je na krvlju poprskanom jastuku u bolnici Ibn Sina u Dženinu, Zapadna obala, 30. januara

Međutim, stručnjaci su upozorili da je IDF možda prekršila međunarodno pravo načinom na koji se infiltrirala u bolnicu. Prerušavajući se u civile i medicinsko osoblje, od kojih oba imaju zaštićeni status, izraelske trupe su možda pribegle perfidnosti ili obmani.

„Izraelske snage uključene u operaciju bile su obučene u civilnu odeću, a barem neki su bili obučeni kao medicinsko osoblje, koje uživa zaštitu po zakonu o oružanom sukobu“, rekao je Aurel Sari, profesor prava na Univerzitetu Ekseter u Velikoj Britaniji.

„Ubistvo trojice palestinskih muškaraca od strane izraelskih snaga obučenih kao medicinsko osoblje kao deo jednog napada stoga krši zabranu pribegavanja perfidiji.”

Međunarodno humanitarno pravo takođe zabranjuje ubijanje ranjenika i bolesnika koji, poput medicinskog osoblja i civila, uživaju zaštićeni status. „Pod uslovom da su se uzdržali od bilo kakvog neprijateljstva, njihovo ubistvo predstavljalo je kršenje zakona o oružanom sukobu“, dodao je Sari.

Upitan da li planiranje napada na Izrael predstavlja čin neprijateljstva, Sari je rekao da ako su ova trojica bili članovi organizovanih naoružanih grupa, oni su „podložni gađanju na osnovu statusa“. Ali izraelsko prerušavanje svojih vojnika i ubistvo navodno ranjene osobe znači da je napad ipak mogao da prekrši međunarodno pravo.

„Ubistvo trojice Palestinaca je u principu moglo biti zakonito da su bili militanti. Međutim, ne ako su ranjeni ili zbog perfidnosti“, rekao je on.

3 thoughts on “Specijalna izraelska jedinica obučena u medicinsko osoblje ubila tri militanata u raciji bolnice na Zapadnoj obali, kažu zvaničnici

  1. Howdy! This post couldn’t be written any better!
    Reading through this article reminds me of my previous roommate!
    He constantly kept talking about this. I am going to send this post to him.
    Fairly certain he’ll have a very good read. Thanks for sharing!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *