Pentagon pokrenuo specijalnu operaciju protiv Huta u Crvenom moru

0
Operacija će okupiti nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Bahrein, Kanadu, Francusku, Italiju, Holandiju, Norvešku, Sejšele i Španiju, naveo je šef Pentagona Lojd Ostin.

Šef Pentagona Lojd Ostin izjavio je da je pokrenuta multinacionalna operacija za zaštitu Crvenog mora nakon napada Huta na komercijalne brodove, prenose “RIA Novosti”.

“Operacija će okupiti nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Bahrein, Kanadu, Francusku, Italiju, Holandiju, Norvešku, Sejšele i Španiju, kako bi zajednički rešili probleme bezbednosti u južnom Crvenom moru i Adenskom zalivu, osigurali slobodu plovidbe za sve zemlje i ojačali regionalnu bezbednost”, naveo je Ostin u saopštenju.

On je dodao da nedavni napadi sa teritorije koju drže Huti u Jemenu zahtevaju “kolektivni odgovor”, zbog čega će biti pokrenuta Čuvar prosperiteta – multinacionalna inicijativa pod okriljem združenih pomorskih snaga.

Četiri najveće transportne kompanije, koje čine oko 53 odsto globalnog pomorskog kontejnerskog prometa, bile su prinuđene da obustave prolazak brodova kroz Crveno more zbog sve češćih napada.

Jemenski Huti, u početku su, u napadima za koje tvrde da predstavljaju odgovor na izraelsku odmazdu na Gazu, ciljali samo brodove koji su bili povezani sa Izraelom, međutim, u poslednjih nekoliko dana, na meti su se našli i brodovi koji plove pod zastavama drugih zemalja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *