Iran demantuje optužbe SAD da je umešan u napade Huta u Crvenom moru

0
Kada SAD budu prestale da podržavaju ubilački izraelski režim, region će postati sigurniji, izjavio je šef iranske diplomatije
Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan

Iranski ministar spoljnih poslova negirao je da Teheran pomaže jemenskim Hutima pri napadima na komercijalne brodove u Crvenom moru, upozoravajući da plovni put neće biti bezbedan dokle god Izrael ne prekine svoju vojnu ofanzivu u Gazi.

Podsetimo, Bela kuća je ustvrdila da je Iran “duboko umešan” u napade Huta tako što je jemenskoj grupi pružio oružje, finansijsku podršku i obuku.

“Optužba je neosnovana, rekao je ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahijan na konferenciji za novinare u Teheranu, dodavši da su napadi proizvod “jemenske odluke u podršci i odbrani Gaze”, prenosi “Blumberg”.

Napadi Huta za koje grupa kaže da predstavljaju odmazdu za izraelske akcije u Gazi izazvala je opštu pometnju u pomorskom regionu kroz koji prolazi oko 12 odsto svetske pomorske trgovine.

SAD su prošle nedelje najavile stvaranje pomorske koalicije koja uključuje 20 zemalja sa ciljem da pomogne u zaštiti plovila od napada u Crvenom moru. Neke od uključenih zemalja rekle su da će se operacije zaštite komercijalnog saobraćaja sprovoditi u okviru postojećih pomorskih sporazuma.

Šef iranske diplomatije, međutim, ističe da to nije rešenje.

“Nema potrebe za koalicijom. Kada (SAD) budu prestale da podržavaju ubilački izraelski režim, region će postati sigurniji”, rekao je Amirabdolahian.

Njegovom komentaru je prethodilo saopštenje Pentagona u kome se navodi da je dron ispaljen iz Irana udario u tanker sa hemikalijama u Indijskom okeanu.

Brod “Kem Pluto”, koji je u japanskom vlasništvu i plovi pod zastavom Liberije, pogođen je u subotu, 23. 12, oko 200 nautičkih milja od obale Indije, navodi se u saopštenju Pentagona. Žrtava nije bilo, a požar na tankeru je ugašen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *