Centralna komanda mornaričkih snaga SAD saopštila je da je primila izveštaje o napadu na dva komercijalna broda u južnom Crvenom moru i da nijedno plovilo nije prijavilo da je pogođeno

Centralna komanda američkih oružanih snaga saopštila je da su u subotu, 23. 12, pripadnici militantne organizacije Huti, proiranskih pobunjenika u Jemenu, ispalili dve protivbrodske balističke rakete na plovila koja su se kretala međunarodnom brodskom rutom u južnom delu Crvenog mora.

Američka vojska je navela da nijedan brod nije prijavio da je pogođen balističkim projektilima.

“Između 15 i 20 časova po lokalnom vremenu u Sani, američki vojni brod ‘USS Labun’ (DDG 58) je patrolirao u južnom Crvenom moru u okviru operacije ‘Čuvar prosperiteta’ i oborio četiri bespilotne letelice koje su lansirane iz područja pod kontrolom Huta u Jemenu prema američkom vojnom brodu. U ovom incidentu nije bilo povređenih niti materijalne štete”, navodi se u objavi američke Centralne komande na Iksu.

U objavi se dodaje da je oko 20 časova po lokalnom vremenu u Sani, Centralna komanda mornaričkih snaga SAD primila izveštaje o napadu na dva komercijalna broda u južnom Crvenom moru.

Reč je o brodu M/V Blamanen, tankeru za transport hemikalija i nafte koji je plovio pod norveškom zastavom i prijavio promašaj drona koji su lansirali Huti, bez prijavljenih povređenih ili materijalne štete.

Drugi brod, M/V Saibaba, tanker za sirovu naftu u vlasništvu Gabona, koji je plovio pod zastavom Indije, izvestio je da je pogođen “jednosmernim dronom”, ali da nije bilo povređenih”.

“USS Labun (DDG 58) je odgovorio na pozive u pomoć iz ovih napada. Ta dva napada su 14. i 15. napadi militanata Huta na komercijalne brodove od 17. oktobra”, navodi se u saopštenju američke Centralne komande.

Sjedinjene Države su ranije saopštile da žele da formiraju “bezbednosni koridor” za brodove u Crvenom moru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *