Khamenei poručio Hamasu: Nećemo ulaziti u direktan rat sa Izraelom u vaše ime

0

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei je navodno ranije ovog mjeseca rekao šefu Hamasa Ismailu Haniyehu da se Teheran neće pridružiti ratu protiv Izraela, budući da Teheran nije prethodno obaviješten o razornom terorističkom napadu 7. oktobra.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, desno, pozdravlja vođu palestinske terorističke grupe Hamas Ismaila Haniyeha na početku njihovog sastanka u njegovom uredu u Teheranu, Iran, 20. juna 2023. (Kancelarija iranskog predsjedništva putem AP-a)

U izvještaju od srijede koji se poziva na “tri visoka zvaničnika”, Reuters je preneo da je Khamenei rekao Haniyehu da, iako će Iran ponuditi političku podršku Hamasu, neće “direktno intervenirati” u borbu.

Iranski lider je također navodno zatražio od Haniyeha da “utiša te glasove” u Hamasu pozivajući Iran i njegovu proxy terorističku grupu Hezbolah da se direktno priključe ratu protiv Izraela “u punoj snazi”.

U izvještaju se navodi da je masakr zatekao i Hezbolah.

“Probudili smo se u ratu”, rekao je neimenovani komandant libanske terorističke grupe, a prenosi Reuters.

Rat je izbio kada su teroristi predvođeni Hamasom upali iz Gaze u južni Izrael 7. oktobra, masakrirajući oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i zarobivši preko 240 talaca u najsmrtonosnijem napadu u istoriji jevrejske države. Izrael je potom pokrenuo zračnu i kopnenu ofanzivu, obećavajući da će eliminirati vojsku i vladu terorističke grupe u Pojasu Gaze, gdje vlada od 2007. godine.

Od početka sukoba nizali su se napadi na američke snage u Iraku i Siriji, kao i gotovo svakodnevna razmjena vatre preko granice između Izraela i Libana između Hezbolaha i ID.

Ali Hezbolah se suzdržao od pokretanja sveobuhvatne kampanje, a Izrael je, takođe, pokušao da ide tankom linijom, odgovarajući značajnom vatrenom moći na napade i pokušaje napada, dok pokušava da izbegne radnje koje bi eskalirali sukob, jer nastoji da zadržati fokus na Gazi.

Uporni sukobi duž granice rezultirali su smrću tri civila na izraelskoj strani, kao i smrću šest vojnika IDF-a.

Na libanonskoj strani, skoro 100 je ubijeno. Broj žrtava uključuje najmanje 74 člana Hezbolaha, osam palestinskih terorista, određeni broj civila i jednog novinara Reutersa.

U međuvremenu, pobunjenici Huti u Jemenu, koje podržava Iran, ispalili su nekoliko projektila prema Izraelu koji su presretnuti preko Crvenog mora ili su promašili cilj.

Otkako je sukob počeo, vodila se debata o tome koliko je Teheran bio duboko uključen i svjestan planiranog brutalnog upada. Iranski lideri su više puta upozoravali Izrael na prijetnju regionalnog rata zbog ofanzive u Gazi, ali su negirali umiješanost u masakr.

Bivši zamjenik šefa Mossada Ehud Lavi rekao je u nedjelju da vjeruje da je malo vjerovatno da Iran nije znao unaprijed za napad Hamasa.

“Da bi se tako značajan događaj koji mijenja stvarnost, poput napada 7. oktobra, dogodio a da Iranci ne znaju? To mi zvuči nerealno”, rekao je Lavi, koji je vodio odvažnu operaciju špijunske agencije za dobivanje tajne iranske nuklearne arhive, koja je otkrivena 2018.

Iranski demonstrant drži antiizraelski plakat tokom skupa ispred bivše američke ambasade u Teheranu, Iran, povodom obilježavanja 44. godišnjice zauzimanja ambasade, 4. novembra 2023.

Prema prošlomjesečnom izvještaju Wall Street Journala, stotine palestinskih terorista prošlo je “specijaliziranu borbenu obuku” u Iranu sedmicama prije ubilačkog napada grupe.

Međutim, Bijela kuća je saopštila da još nije pronašla nijedan dokaz koji direktno povezuje Islamsku Republiku s masakrom. Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da nije siguran da je Teheran umiješan.

Hamas je više puta pozivao svoje saveznike da se pridruže ratu i napadnu Izrael.

Na dan njihovog razornog napada, Hamasov vojni komandant Muhamed Deif pozvao je „islamski otpor u Libanu, Iraku, Siriji i Libanu“ – zemljama sa terorističkim pokretima koje Iran vojno podržava – da „svoj otpor spoje sa otporom Palestinci danas” i “odmah počnite marširati prema Palestini”.

Saleh al-Arouri, zamjenik šefa Hamasa koji se smatra njegovim vođom na Zapadnoj obali, izdao je saopštenje u istom stilu, pozivajući arapsku i islamsku naciju da se pridruže bitci.

Khaled Mashaal, bivši politički lider Hamasa, izrazio je zahvalnost za Hezbollahovo učešće u jednom televizijskom intervjuu prošlog mjeseca, ali je pozvao da se učini “više”.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah pozvao je u subotu na više globalnih demonstracija protiv rata u Gazi kako bi izvršio pritisak na Izrael i njegove saveznike.

Nasralah je, u podužem govoru, također pozvao na odugovlačenje rata “što je duže moguće” kako bi se omogućio veći “otpor”, rekavši da samo SAD i UK sada stoje uz Izrael.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *