Iranski vrhovni lider poziva na prekid odnosa s Izraelom “na ograničeni period”

0

Iranski lider Ali Khamenei pozvao je zemlje u regionu da prekinu svoje “političke odnose sa cionističkim [izraelskim] režimom barem na ograničeni period”.

Ali Khamenei - vrhovni vođa Irana

Khamenei je rekao da je “poraz” Izraela u njegovom ratu protiv pokreta Hamas “stvarnost” i otkriva “neuspjeh” zapadnih zemalja.

Tokom posjete Ashura Aerospace Univerzitetu nauke i tehnologije, Khamenei je obišao izložbu koja prikazuje najnovija dostignuća Zrakoplovnih snaga Iranske revolucionarne garde (IRGC).

Tokom posjete, zvaničnici su predstavili hipersoničnu krstareću raketu “Fattah 2”, mobilni odbrambeni sistem “Mehran”, nadograđeni sistem “9th of Dey” i dron “Shahed 147”.

“Neke islamske vlade su osudile izraelske zločine na skupštinama, dok neke nisu. To je neprihvatljivo”, rekao je Khamenei, ponovivši da bi glavni zadatak islamskih vlada trebao biti da odsječe Izrael od energije i robe, prenio je Reuters.

Slične je primjedbe iznio prije nekoliko sedmica.

Khamenei je dodao: “Islamske vlade bi barem trebale prekinuti političke veze s Izraelom na ograničeno vrijeme.”

Njegova web stranica citirala je njegovu izjavu da su događaji u Gazi otkrili “mnoge skrivene činjenice”, uključujući podršku šefova zapadnih zemalja “rasnoj diskriminaciji”.

„Uprkos masovnim bombardovanjima u Gazi, cionistički režim do sada nije uspio u svom djelovanju jer su od početka govorili da im je cilj uništiti i osakatiti Hamas i Otpor, ali nakon više od 40 dana i nakon što su iskoristili svu svoju vojnu moć , oni to još nisu bili u mogućnosti da urade“, rekao je on.

Napomenuo je da je “divljačko bombardiranje bolnica, žena i djece u Gazi znak da su cionističke vođe bijesni zbog svog poraza”.

“Poraz cionističkog režima u Gazi je činjenica. Napredovanje i ulazak u bolnice ili domove ljudi nije pobjeda jer pobjeda znači poraz druge strane, što cionistički režim do sada nije mogao postići, niti će biti u mogućnosti to učiniti u budućnosti”, dodao je.

Khamenei je optužio čelnike SAD-a, Njemačke, Francuske i Velike Britanije da su rasisti zbog njihove podrške i pomoći “rasističkom” izraelskom režimu.

“Cionisti sebe smatraju superiornom rasom, a ostatak ljudske rase smatraju inferiornim. Zato su bez grižnje savjesti ubili nekoliko hiljada djece”, dodao je.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *