Skup podrške Palestini-Gazi u Priboju

0

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice u Priboju, danas 19.11.2023., ispred FAP Transporta u Priboju, okupili su se građani Priboja, Bošnjaci i Srbi, muslimani i pravoslavci, i zajedno poslali poruku protiv rata u Palestini, dajući podršku porodicama nevino stradalih civila, pogotovo djece.

Svoj protest iskazali su mirnom šutnjom pribojskim ulicama, a nakon šetnje, na platou ispred hotela Lim prisutnima su se obratili glavni imam Harun ef. Eminagić i imam centralne Hasan agine džamije u Priboju Jasmin ef. Eminić.

„Danas nije potrebno da budete niti musliman niti pravoslavac. Dovoljno je biti čovjek da bi ste osudili ono što se dešava nad palestinskim narodom. A Pribojci to jesu. I ja vam na tome čestitam i zahvaljujem se svima Vama, posebno lokalnoj samoupravi i policijskoj upravi na asistenciji pri organiziranju ovog skupa. Hvala svim političarima koji su danas zajedno stali pod jednu zastavu koja se zove STOP NASILJU I UBIJANJU“ – kazao je Eminagić.

Ef. Eminić, u svojstvu organizatora današnjeg protesta, kazao je da je današnje okupljanje ispred FAP Transporta simbolično, jer muslimani Priboja već 30 godina bore da dobiju lokaciju za izgradnju džamije u Novom Priboju, a to je lokacija na kojoj se može očekivati izgradnja džamije nakon dobijanja potrebnih dozvola.

„Polazeći sa ovog mjesta danas želimo i poručiti da je došlo vrijeme da se džamija u Novom Priboju i izgradi. Ali, svakako, glavna poruka koju iz Priboja danas šaljemo, ovom mirnom šutnjom, jeste da je vrijeme za mir i prekid ubijanja civila i nedužnih, a prije svega djece, koji su najveća kolateralna šteta ovog i ovakvih sukoba, ne samo u Palestini i Gazi, već diljem svijeta.“ – kazao je Eminić uz poruku da je bol palestinska bol sviju nas.

Predsjednik OO SPP u Priboju Fahrudin Alagić kazao je da je današnje okupljanje podrška svim nevinim žrtvama rata, posebno aktuelnog rata u Palestini, gdje se želi uništiti jedan narod.

„To zasigurno neće uspjeti, jer, uprkos željama moćnika, nikada niko nije uspio uništiti jedan narod u potpunosti. Mi ne možemo ravnodušno da gledamo ono što se dešava u Palestini, i zato smo danas ovdje.“ – poručio je Alagić.

Nakon skupa proučena je dova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *