Israelske snage postale lakši plijen nakon intenziviranja napada u Gazi

0

Izrael nije počeo drugu fazu kopnenog napada na Pojas Gaze, već je intenzivirao početni napad, što je dovelo do povećanja njegovih svakodnevnih gubitaka jer je prodro dalje u stambena područja.

Okupatorske snage su se povukle sa nekih područja na kojim su bile napredovale, rekao je general-major Fayez Al-Duwairi (AFP)

Vojni ekspert, general-major Fayez Al-Duwairi, izjavio je kako Izrael nije počeo drugu fazu kopnenog napada na Pojas Gaze, već je intenzivirao početni napad, što je dovelo do povećanja njegovih svakodnevnih gubitaka jer je prodro dalje u stambena područja.

U analizi za Al Jazeeru je kazao kako nije postojala pauza između prve i druge faze, kao što bi to trebalo biti prema pravilima ratovanja, tvrdeći da je ono što se desilo zapravo bilo produžavanje prve faze kroz dalju invaziju na jugoistok i sjeverozapad oblasti Al-Zaytoun, kao i na sjeverozapad i jugozapad grada Jabalia i njegov kamp.

Naglasio je da su okupatorske snage upale na vanjski perimetar grada Gaze nastojeći doći do Starog grada, ali su naišle na poteškoće i nedostatak prostora za kretanje i manevar unutar najgušće naseljenih područja.

Brigade Izz al-Din al-Qassama, vojnog krila Islamskog pokreta otpora (Hamas), objavile su da su uništile 29 izraelskih vozila u nedjelju.

Prema interaktivnom izvještaju, koji je pripremio Suhaib Al-Assa, snage Al-Qassama su ušle u bitku više u sjevernom dijelu Pojasa, naročito u gradu Gazi i okolini.

Saopštenja Al-Qassama ukazuju da su borbe najviše koncentrirane u oblastima Al-Tawam, Beit Lahia, Sheikh Radwan, Jabalia, Beit Hanoun i Al-Zaytoun.

‘Otpor počeo izlaziti sa svih strana’

Otpor je gađao snage koje su se skrivale u jednoj kući u oblasti Juhr al-Dik, jugoistočno od grada Gaze, pored žestoke borbe u oblasti Al-Karama, sjeverozapadno od grada.

“Ove eskalirajuće operacije protiv okupatorskih snaga znače da je počela veća invazija na ulice i stambena mjesta, što ih je učinilo plijenom otpora, koji je počeo izlaziti sa svih strana“, kazao je Al-Duwairi.

Okupatorske snage su se povukle sa nekih područja na kojim su bile napredovale, naročito u oblasti Al-Saraya, jugozapadno od Gaze, dok se žestoki gerilski rat vodio sa nulte udaljenosti u području bolnica koje su okupatorske snage napadale prethodnih dana.

Al-Duwairi je zaključio da saopćenje o uništenju 29 vozila u nedjelju, u poređenju sa 22 vozila koja su uništena u petak i subotu, odražava sve veći intenzitet sukoba i potvrđuje da je otpor preuzeo kontrolu.

Al Jazeera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *