Državljani BiH evakuisani iz Pojasa Gaze doputovali u Sarajevo

0

Državljani Bosne i Hercegovine koji su evakuisani iz Pojasa Gaze doputovali su na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje su ih dočekali članovi porodica.

Državljani BiH koji su evakuisani iz Pojasa Gaze doputovali su na Međunarodni aerodrom Sarajevo

Prva grupa bosanskohercegovačkih državljana i njihovih srodnika koji su evakuirani iz Gaze stigla je u Bosnu i Hercegovinu, javlja Anadolija.

Prema planu, druga grupa će se ukrcati u avion u Istanbulu oko 20 sati i krenuti prema Sarajevu.

Svi su iz Gaze izašli preko prijelaza Rafah, a potom iz Egipta prebačeni avionom u Istanbul, odakle je prva grupa doputovala danas popodne u Sarajevo, prenosi Fena.

Grupa bosanskohercegovačkih državljana evakuiranih iz Gaze nakon što je Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici održanoj u nedjelju donijelo odluku da se, uz bh. državljane, odobri ulazak u zemlju i njihovim srodnicima, nakon čega su stekli uvjeti za prebacivanje ovih osoba u Bosnu i Hercegovinu.

Finansijska podrška Katara

Troškove njihovog putovanja prema Bosni i Hercegovini snosi Država Katar, kako je ranije najavljeno iz Ambasade ove zaljevske zemlje u Sarajevu.

Evakuacija nositelja stranih državljanstava dio je humanitarnih napora Države Katar i njene bliske saradnje s bratskim i prijateljskim zemljama u evakuaciji osoba koje žele napustiti Gazu, navodi se.

U ove aktivnosti bio je uključen i ambasador Katara u Bosni i Hercegovini Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah kojem je zbog toga 15. novembra riječi zahvalnosti uputila i Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Zvanična Doha, pored spomenutih troškova putovanja prema Bosni i Hercegovini, snosila je i troškove smještaja bh. državljana u Kairu.

Državljani Bosne i Hercegovine izrazili su zahvalnost Kataru za pomoć u teškim trenucima kroz koje su prošli.

AL JAZEERA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *