Hiljade građana na tradicionalnoj Bajramskoj sofri u Novom Sadu

0

U centru Novog Sada je održana manifestacija “Ulica otvorenog srca – Bajramska sofra” povodom Kurban Bajrama. Tradicionalno druženje s Novosađanima organizovalo je Muftijstvo vojvođansko, bački medžlis i Rijaset Islamske zajednice Srbije.

Događaju je prisustvovao veliki broj građana, koji su se mogli besplatno poslužiti hranom sa trpeze duge desetak metara. Hrana je razdeljena u svega desetak minuta.

Muftija srbijanski i vojvođanski Muhamed efendija Ziljkić naglasio je da je ovo “najljepša slika koju možemo poslati u svijet” i dokaz kako razlike mogu biti prevaziđene zajedništvom i harmonijom.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Senad ef. Halitović poručio je da ne treba živjeti jedni pored drugih, već jedni sa drugima, u međusobnom poštovanju i pomoći.

 

Zamjenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac i savjetnik predsjednika Vlade Srbije Predrag Rajić takođe su se obratili prisutnima, naglašavajući važnost međukonfesionalnog dijaloga.

U programu je nastupio ženski hor “Stambol” iz Novog Pazara, izvodeći ilahije, kaside i sevdalinke.

Manifestaciju su organizovali Islamska zajednica Srbije – muftijstvo vojvođansko – Medžlis IZ bački, Udruženje “Nur svetlost” i “Matica Albanaca Srbije”, pokazujući duh tolerancije i zajedništva koji odlikuje Novi Sad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *