Unuka Meše Selimovića: Poznata glumica sa raskošnim talentom

6

Rođena je u Beogradu, u okruženju koje je udahnulo umjetničku dušu. Njen djed, Meša Selimović, slavno je ime u svijetu književnosti, a upravo je takvo porijeklo možda i zasijalo prve sjeme glumačkog zanimanja kod mlade Hane.

Moje prezime mi nalaže da se ponašam dostojanstveno i u skladu sa onim što se od mene očekuje. Meša Selimović je moj djed-stric, čovjek je pisao sve što je napisao iz nepresušne potrebe za tim činom. I dobio mnogo književnih priznanja. Ne može cio vijek, cijela porodica da se šlepuje na njegov individualni rad. Ja to nikada nisam ni činila, isticala, a ponajmanje koristila. Poslije ovakvog odgovora, nadam se da neću morati nanovo da odgovaram na ovo jedno te isto pitanje“, kaže Hana.

U mladim danima počela je graditi svoj put prema svijetlu reflektora, a studije na Akademiji umjetnosti u Beogradu predstavljale su samo formalnu potvrdu talenta koji je već tada bio očigledan. Tokom studiranja stigle su i prve značajne uloge, a Hana se potom brzo etablirala kao izrazito obećavajuća mlada glumica na beogradskoj pozorišnoj sceni.

Njena pojava na daskama nije prošla nezapaženo. Oduševljavala je ne samo izuzetnim talentom, već i šarmom i nevjerovatnom predanošću svakom liku koji je tumačila. Bila je majstorica u interpretaciji kompleksnih i emocionalno zahtjevnih uloga, a njene su kreacije ostavljale dubok trag na publici. To joj je donijelo i brojna prestižna priznanja, uključujući nagradu “Ružica Sokić” i Sterijinu nagradu, neke od najvećih počasti u srpskom glumištu.

Paralelno sa usponom na pozorišnoj sceni, Hana je gradila i zavidnu filmsku karijeru. Njeno ime se vezuje za niz ostvarenja koja su obilježila srpsku kinematografiju, a neka od njih su “Beli beli svet”, “Tamaarin izostanak”, “Neposlušni” i “Ime: Dobrica, prezime: nepoznato”.

Hana Selimović nije samo sjajna glumica, već i žena društvene svijesti. Koristila je svoju platformu da skrene pažnju na važne društvene probleme, boreći se protiv seksualnog uznemiravanja i zalažući se za feminističke ideale.

Ipak, privatni život Hane Selimović obilježila je i ogromna tragedija. Godine 2020. preminuo je njen dugogodišnji partner, talentirani reditelj Igor Vuk Torbica. Njihova ljubavna priča bila je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih u javnosti, ali ujedno i jedna od najtužnijih. Težak je pečat ta gubitak ostavio na Hanu, koja i danas njeguje sećanje na svog “svetionika”, kako ga je nazvala.

Ali, Hana Selimović je žena velike snage i izdržljivosti. Uprkos životnim preprekama, i dalje sjaji na umjetničkom nebu. Njen talent, profesionalizam i predanost umjetnosti i dalje osvajaju srca publike. Ona je inspiracija mladim glumcima i glumicama, a njena životna priča je savršen primjer kako se uz strast, talent i ustrajnost mogu ostvariti i najveći snovi.


Izvor: https://sandzacke.rs/

6 thoughts on “Unuka Meše Selimovića: Poznata glumica sa raskošnim talentom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *