Čečenija fest 9. put u Bileći

0

“Čečenija fest” (čečenski festival) u gradu Bileći (BiH) održan je 22. jula ove godine.

Ramzan Kadirov kao zaštitno lice festivala 2021. godine

Festival traje već 9 godina, a organizuje ga omladinska organizacija “Jezerine” iz Bileće. Ime je dobio, kako objašnjava Aleksandar Milidragović iz te organizacije, jer je većina mladića organizatora iz dijela grada koji je u lokalnoj zajednici bio označen kao „problematičan“.

„Nas su u gradu okarakterisali kao Čečene. Za vrijeme onog drugog čečenskog rata kada su bili oni nemiri. Mi smo malo odvojeni od samog centra Bileće i onda su nas najviše pežorativno okarakterisali kao takve i mi smo prihvatili taj naziv i dokazali im da nisu u pravu. Mislim da smo uspjeli, ako ste pratili naš rad i ako pratite naš rad znate šta smo uradili i koliko smo promijenili tu sliku“, kaže Milidragović.

Zaštitno lice festivala 2021. godine bio je Ramzan Kadirov, kao primjer velikog lidera i političara nove formacije. Te 2021. godine festival je okupio još više pravoslavne i muslimanske omladine, a bio je ispunjen posebnim značenjem, jer se održavao u godini jubileja Ahmat-Hadžija Kadirova. Festival je tada imao za cilj da skrene pažnju na ulogu i misiju koju je nosio Ahmat-Hadži Kadirov, a nastavio je i Ramzan Kadirov, stvaranje mirnog i prijateljskog suživota hrišćana i muslimana.

Stanovnici grada Bileća pozivaju šefa Čečenske Republike Ramzana Kadirova da posjeti Bosnu i Hercegovinu, a posebno Bileće!

Pogledajte video u nastavku:

“Čečenski festival ima za cilj da pokaže celom svetu i narodima Evrope i Balkana da treba da budu prijatelji sa Rusijom i Čečenskom Republikom posebno. Festival je okupio predstavnike različitih nacionalnosti i vera, muslimana i u velikoj meri pravoslavaca. Izuzetno poštujemo Razmana Kadirova i njegovog oca, a poznavajući istoriju Čečenije, nadahnuti smo. Ovim želimo pokazati svima da je moguće drugačije živjeti u Bosni i Hercegovini i u Evropi, a ne onako kako se to predstavlja i prikazuje u medijima. Naravno da na ovom putu ima poteškoća, ali uvijek treba da težimo da to popravimo. Svi mi stanovnici grada Bileća, pozivamo Ramzana Ahmatovića da posjeti Bosnu i Hercegovinu, a posebno Bileće.” – rekao je jedan od organizatora ovog festivala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *