Prijateljstvo dve škole i đaka iz Novog Pazara i Ivanjice

1

Učenici Osnovne škole “Halifa bin Zaid Al Nahjan” iz Novog Pazara i “Sreten Lazarević” iz Prilika, organizovali su javni čas o praznicima i običajima Bošnjaka i Srba.

U emisiji ,,Ovo je Srbija” prikazan je kraći prilog o prvom, ikad održanom, javnom času bošnjačkog i srpskog jezika u Srbiji.
Čas su realizovale nastavnice jezika i književnosti, Maida Demirović i Verica Kostić, sa svojim učenicima.

Deca na javnom času o običajima i praznicima kod Bošnjaka i Srba

Podršku ovakvom vidu saradnje između osnovnih škola ,,Halifa bin Zaid Al Nahjan” i ,,Sreten Lazarević” pružili su direktori škola: Besim Adilović i Miladin Božović.

Mnogo je bilo lepo, mnogo smo naučili i lepo smo se družili”, kaže Emilija Kostić, učenica OŠ “Sreten Lazarević” iz Prilika kod Ivanjice.

“Naš zadatak je bio da dijelimo bajramske bombone našim vršnjacima iz Ivanjice”, navode Aiša i Mejrem Bošnjak, učenice OŠ Halifa bin Zaid Al Nahjan i dodaju: “Jedva čekamo da odemo kod naših drugara u Ivanjicu da se i mi sa njima lepo družimo.”

“Kod nas je to Božić, a kod njih je to Bajram drugačiji su običaji nego kod nas i baš mi to zanimljivo”, objašnjava Anastasija Maslarević ucenica OŠ “Sreten Lazarević” iz Prilika kod Ivanjice.

“Najviše mi se svidio običaj kada se dijete rodi i ne daju mu ime roditelji već mu kum daje ime”, kaže Naida Balić, učenica OŠ “Halifa bin Zaid Al Nahjan” u Novom Pazaru.

Učenici Osnovne škole “Sreten Lazarević” iz Prilka prikazali su običaje Srba prikom rođenja deteta, svadbu, Badnje veče i Božić, dok su njihovi vršnjaci iz Novog Pazara dočarali kako se priprema devojka za udaju, običaje koje koriste Bošnjaci prilikom davanja imena, svadbenih veselja i praznika Bajrama.

“Cilj ovog vida nastave jeste razvijati toleranciju, poboljšati međuljudske odnose i djeci pokazati da je najvažnije biti dobar čovjek”, navodi Maida Feković Demirović, nastavnik bosanskog jezika U OŠ ” Halifa bin Zaid Al Nahjan u Novom Pazaru”.

 

“Mislim da je vreme kad trebamo o tome što više govoriti da deca to vide, da vide te različite običaje i u svakom slučaju to je jedan divan primer i mislim da je to prvi put održano u Novom Pazaru”, smatra Besim Adilović, direktor OŠ “Halifa bin Zaid Al Nahjan” u Novom Pazaru.

1 thought on “Prijateljstvo dve škole i đaka iz Novog Pazara i Ivanjice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *