BEOGRADSKI POLUMARATON: Sjajnom Bibiću iz Novog Pazara pobeda i rekord

0

Elzan Bibić obeležio je četvrto izdanje Beogradskog polumaratona na kojem je po izuzetno hladnom vremenu učestvovalo rekordnih 4080 takmičara iz 42 države. Reprezentativac Srbije je pobedio u trci na 21,095 kilometara sa vremenom 62:15 minuta.

Elzan Bibić pobednik Beogradskog polumaratona

Momak iz Novog Pazara je oborio rekord staze, koji je bio u vlasništvu Marokanca Mohameda El Gauzanija, koji je prošle godine štopericu zaustavio na 62:43. Bibiću su nedostajale samo četiri sekunde i da obori državni rekord u polumaratonu, koji je ostao u vlasništvu Janka Benše iz 1998. godine i iznosi 62:11.

Pomenuti El Gauzani je završio na drugom mestu. Do cilja je stigao za 62:57, dok je bronzanu medalju osvojio Čileanac Karlos Martin Dijaz sa 63:53. Četvrti je bio Vijani Nijokumiza iz Burundija (65:09), dok je kao peti kroz cilj prošao Dikson Nijakandi sa 66:47.

“Očekivao sam i hladnije vreme tako da mi je tokom trke bilo prijatno. Od starta sam krenuo jako praćen prošlogodišnjim ponednikom El Gauzanijem iz Maroka. Staza je veoma zahtevna ali i lepa, jer vodi kroz predivne delove Beograda, moram da priznam da sam uživao sam. Pred kraj sam bio siguran da ću oboriti državni rekord i previše sam se opustio u posldnjih 200 metara. Nije mi žao, jer sam na ovako zahtevnoj stazi pokazao da sam spreman i za daleko bolji rezultat. Morao sam nešto da ostavim i za sledeću godinu”, rekao je posle trke Bibić.

Nije bilo iznenađenja ni u trci dama. Kenijka Tereza Omoza, koja je došla u glavni grad Srbije sa najboljim rezultatom, pobedila je sa vremenom 72:38. Kavalina Nahimana iz Burundija kasnila je za pobednicom 16 sekundi, dok je još jedna Kenijka Silvija Meduga osvojila treće mesto sa 77:06 minuta.

U trci na 10 kilometara u konkurenciji muškaraca slavio je Đuro Borbelj, predstavnik Srbije, sa rezultatom 31:11 minuta. Drugi je bio Vjačešlav Sokolov iz Rusije (31:55), a kao treći je na postolju završio Uroš Gutić (32:50).

Na istoj distanci u konkurenciji dama prva kroz cilj je prošla Milica Tomašević iz Srbije (36:49). Bugarka Emi Pamela osvojila je drugo mesto (37:47), dok je treća bila Tea Božinovska iz Makedonije (37:51).

Osim polumaratonske i trke na 10 kilometara, održana je i Sava osiguranje porodična trka na 2,3 kilometra koje je imala humanitarni karakter, a sve donirana sredstva namenjana su Humanitarnoj organizaciji „Dečje srce“.

“Ovako masovna trka daje nam podstrek da nastavimo dalje i da sledeće godine ove brojke budu još bolje. Fokus će i u budućnosti biti na zadovoljstvu svih naših trkača i jednistvenom ugođaju koje nude trke u organizaciji Beogradskog maratona”, istakao je direktor Beogradskog maratona Darko Habuš i potom dodao:

“Elzan Bibić je bio blizu obaranja državnog rekorda, i ostali elitni takmičari su opravdali očekivanja po veoma hladnom vremenu pa i iz tog takmičarskog aspekta možemo da budemo zadovoljni. Veoma mi je drago da je i ovaj događaj poprimio značajan međunarodni karakter, a za nas je svakako najvažnije da smo za ovih godinu i po dana vratili poverenje trkačke zajednice u Srbiji i to je ono što nas sve čini ponosnim”, zaključio je Habuš.

Beogrdskim polumaratonom, održanom u organizaciji Beogradskog maratona pod pokroviteljstvom Grada Beograda i uz podršku Srpskog atletskog saveza stavljena je tačka na ovogodišnju trkačku sezonu u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *