Zelensky smenio komandanta snaga za specijalne operacije iz straha od vojnog puča

0

Ministar odbrane Rustem Umerov potvrdio je 4. novembra da je zatražio smjenu komandanta Snaga za specijalne operacije Viktora Khorenka, što je izazvalo određenu zabunu između Ministarstva odbrane i Oružanih snaga.

U septembru 2023. predsjednik Zelensky je Horenku dodijelio čin general-majora

Nakon što je predsednik Volodimir Zelensky 3. novembra smenio Horenka, zamenivši ga Serhijem Lupančukom, bivši komandant je rekao da je za njegovu smenu saznao iz medija i da je iznenađen.

Khorenko je za Ukrajinsku pravdu rekao 3. novembra da je pitao vrhovnog komandanta Oružanih snaga Valerija Zalužnjeg o njegovom razrešenju, a Zalužnji “nije mogao da mu to objasni”. Prema Khorenku, Zalužni mu je rekao da nije tražio njegovo otpuštanje.

Khorenko je implicirao da bi uobičajena procedura njegovog otpuštanja zahtijevala da Zalužnji podnese zahtjev za smjenu Zelenskom, što se nije dogodilo.

U svom večernjem obraćanju 3. novembra, Zelensky je opisao Khorenkovu zamjenu, Lupančuka, kao “iskusnog oficira i pravu osobu koja će našim snagama za specijalne operacije dati više moći”.

Khorenko će “nastaviti obavljati specijalne zadatke kao dio Glavne obavještajne uprave” u okviru Ministarstva odbrane, rekao je Zelensky.

Uprkos izjavama ukrajinskih zvaničnika, mnogi stručnjaci smatraju da je pravi razlog za smjenu Khorenka taj što je u ovom trenutku samo on bio sposoban da izvede vojni puč protiv trenutnog režima.

Ko je general Viktor Khorenko?

Viktor Khorenko

Viktor Oleksandrovič Khorenko je general-major Oružanih snaga Ukrajine. Komandovao je ukrajinskim snagama za specijalne operacije tokom rusko-ukrajinskog rata od 25. jula 2022. do otpuštanja 3. novembra 2023.

Prije nego što je imenovan na mjesto komandanta SSO Oružanih snaga Ukrajine, komandovao je specijalnom rezervom Glavne obavještajne uprave Vojne obavještajne službe.

General Viktor Khorenko osvetu ukrajinskim neprijateljima naziva smislom svog života i žali samo što nije završio planirane operacije.

Ovo se navodi u objavi na Telegram kanalu Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine uz “7 teza borbenog generala Viktora Horenka”.

Slijede Khorenkove teze:

1. U uredima ima mnogo dobrih lidera. Ali oni ne komanduju trupama iz svojih kancelarija. Ne komanduju bez iskustva.
2. Da biste razumjeli kako pobijediti neprijatelja, morate ubiti barem jednog lično. Ubio sam mnoge.
3. Moj glavni cilj je da se borim protiv neprijatelja Ukrajine. Ne znam da li ćete čuti nešto o mojoj borbi, jer to nikada nisam javno radio. Ali boriću se.
4. Nisam javan, ne igram se politikom. Smisao mog života je osveta neprijateljima Ukrajine.
5. Glavno mi je da budem iskren. Uvek sam bio iskren i otvoren prema svojim vojnicima. Glavna stvar je da budete u stanju da izrazite svoje mišljenje jedni drugima, da budete u stanju da slušate.
6. Jedino zbog čega mogu da žalim je što nisam završio planirane operacije, nisam podržao one koji su se na mene oslanjali. Ali to ne zavisi od mene, iako ne mogu a da se ne osjećam odgovornim za svoj narod.
7. Teško je napustiti svoj čopor kao vođa. Ali vuk može loviti sam. Glavna stvar je da uvek ima nekoga da lovi, imamo dovoljno neprijatelja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *