Zelenski smenio šefa ukrajinskog vojnog zdravstva i pozvao na reformu sistema

0

Ukrajinski predsjednik zahtijeva brze promjene u funkcionisanju vojno-medicinskog sistema ratom razorene zemlje.

Zelensky smenio general-majora Tetianu Ostashchenko

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je brze promjene u radu ukrajinskog vojnog medicinskog sistema, najavljujući smjenu komandanta sanitetskih snaga.

Potez Zelenskog najavljen je u nedjelju kada se sastao sa ministrom odbrane Rustemom Umerovom, a poklopio se s debatom o vođenju 20-mjesečnog rata protiv Rusije, s pitanjima koliko brzo ide kontraofanziva na istoku i jugu.

„Na današnjem sastanku sa ministrom odbrane Umerovim postavljeni su prioriteti“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. “Ostalo je malo vremena za čekanje rezultata. Potrebna je brza akcija za nadolazeće promjene.”

Zelenskyy je rekao da je zamijenio general-majora Tetianu Ostashchenko na mjestu komandanta sanitetskih snaga Oružanih snaga.

Predsjednik Volodimir Zelensky razgovara s komandantom sanitetskih snaga general-majorom Tetianom Ostashchenko dok posjećuje vojnu bolnicu

“Zadatak je jasan, kao što je više puta naglašeno u društvu, posebno među borbenim medicinarima, potreban nam je fundamentalno novi nivo medicinske podrške našim vojnicima”, rekao je on.

To, kako je rekao, uključuje niz pitanja – bolje podveze, digitalizaciju i bolju komunikaciju.

Umerov je potvrdio promjenu u objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram i kao svoje glavne prioritete naveo digitalizaciju, taktičku medicinu i rotaciju službenika.

„Iskustvo pojedinih jedinica trebalo bi da se proširi na čitave odbrambene snage“, rekao je on.

Nova faza iscrpljenosti

Ukrajinska vojska izvještava o onome što opisuje kao napredak u ponovnom preuzimanju okupiranih područja na istoku i jugu i prošle sedmice je priznala da su trupe preuzele kontrolu nad područjima na istočnoj obali rijeke Dnjepar u južnoj regiji Herson.

Ukrajinski glavnokomandujući general Valery Zaluzhny, u eseju objavljenom ovog mjeseca, rekao je da rat ulazi u novu fazu iscrpljivanja i da je Ukrajini potrebna sofisticiranija tehnologija da se suprotstavi ruskoj vojsci.

Iako je više puta ponavljao da će za napredak trebati vremena, Zelensky je negirao da se rat vodi u ćorsokaku i pozvao je zapadne partnere Kijeva, uglavnom Sjedinjene Države, da zadrže nivoe vojne podrške.

Ostaščenkovu je zamenio general-major Anatolij Kazmirčuk, načelnik vojne klinike u Kijevu.

Njena smjena uslijedila je sedmicu nakon što je ukrajinska novinska kuća sugerirala da je njena smjena, kao i smjena drugih, neizbježna nakon konsultacija sa bolničarima i drugim zvaničnicima odgovornim za pružanje podrške vojsci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *