UŽIVO Raisi: Ovo je kraj Izraela; Hezbolah: Zlonamerni Evropljani, budite na oprezu

0

Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je u 13. dan. Premijer Izraela Benjamin Netanijahu sazvao je “ratni kabinet” nedugo nakon najave da stiže “nezapamćeni” paket vojne pomoći koji je obezbedio predsednik SAD Džozef Bajden.

Izraelska vojska i Hamas međusobno osuđuju jedni druge za granatirnje bolnice El Ahli u Gazi u kojoj je poginulo 500 ljudi.

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi pristao je da prelaz Rafa sa Gazom bude otvoren kako bi prošlo 20 kamiona pomoći, a nakon sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom koji je juče boravio u Izraelu. Bajden je podržao tvrdnje izraelske vojske da nije umešana u granatiranje bolnice u kojoj su stradali civili.

Sjedinjene Države uložile su veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom bi bilo omogućeno dostavljanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Premijer Velike Britanije Riši Sunak danas je u Izraelu gde će se sastati sa premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Prema poslednjim informacijama, u sukobu u Gazi je stradalo 3.478 Palestinaca i 1.300 državljana Izraela.

Raisi: Ovo je kraj Izraela

“Poručujemo Amerikancima i njihovim izraelskim prijateljima – danas šaljete rakete koje ubijaju nevine civile. Vi ste partneri u zločinu koji će biti kažnjen, jer je ovo kraj Izraela”, izjavio je iranski predsednik Ebrahim Raisi.

On je poručio da se Izrael “bliži kolapsu” nakon zločina koje je počinio u Pojasu Gaze i dodao da “svaka kap prolivene palestinske krvi” dovodi Izrael “jedan korak bliže padu”, prenela je “Al Arabija”.

Raisi je juče upozorio da će se islamski svet osvetiti za izraelske zločine počinjene u Pojasu Gaze, nakon što je raketa pogodila bolnicu Al Ahli kada je poginulo na stotine Palestinaca.

“Napadom na bolnicu počeće kraj cionističkog režima”, rekao je Raisi pred hiljadama ljudi koji su se okupili u centru Teherana u znak solidarnosti sa Palestincima.

On je pozvao na zaustavljanje bombardovanja Pojasa Gaze, prekid izraelske opsade enklave i na isporuku pomoći palestinskom narodu.

Hezbolah: Zlonamerni Evropljani, budite na oprezu

Zvaničnik Hezbolaha Hašem Safijedin, obraćajući se velikom broju pristalica, upozorio je američkog predsednika Džozefa Bajdena, izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i, kako ih je nazvao, “zlonamerne Evropljane” da budu oprezni.

“Odgovor na grešku koju biste mogli da počinite u vezi sa našim otporom će odjeknuti glasno. Ono što mi imamo je vera, a Bog je jači od vas, svih vaših bojnih brodova i svog oružja”, rekao je Safijedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *