UN upozoravaju na značajan porast bolesti među raseljenim licima u Pojasu Gaze

0

U svojim najnovijim podacima, Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) upozorila je da se najmanje 1,7 miliona raseljenih Palestinaca unutar pojasa Gaze suočava sa rizikom od značajnog širenja zaraznih bolesti.

Značajan porast bolesti među raseljenim licima u pojasu Gaze

Kancelarija za koordinaciju humanitarnih poslova saopštila je da je skoro 80 ​​odsto stanovništva Gaze interno raseljeno; Oko 896.000 raseljenih živi u 99 objekata u centralnim i južnim delovima pojasa, navodi nemačka novinska agencija.

U saopštenju se navodi da je zbog prenaseljenosti i loših sanitarnih uslova u skloništima Ujedinjenih nacija zabeležen značajno povećan broj infekcija nekim bolestima, poput dijareje, akutnih respiratornih infekcija, dermatitisa i higijenskih stanja poput infestacije vaškama.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova dodala je da je zbog ograničenog prostora unutar skloništa na jugu većina raseljenih muškaraca i starijih dečaka prinuđena da boravi napolju, u školskim dvorištima ili na ulicama, pored spoljnih zidova  skloništa.

Saopšteno je da se oko 400 Palestinaca u petak preselilo iz grada Gaze i njegovih severnih oblasti na jug kroz „koridor“ koji je uspostavila izraelska vojska za proces evakuacije duž puta Salah al-Din, koji je glavna saobraćajna arterija između severa i jug.

U saopštenju se objašnjava da je glad glavni razlog ovog masovnog egzodusa. Stanovnici severne Gaze nedeljama nisu dobijali nikakvu pomoć u hrani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *