U Novom Pazaru zasađeno 1700 sadnica različitog drveća: Pazarci riješili da nastave borbu protiv zagađenja vazduha

0

Novi Pazar – S početkom sezone grijanja, stanovnici Novog Pazara suočavaju se s izazovom zagađenja zraka, problemom koji postaje sve očitiji kako se grad priprema za hladnije dane. U pokušaju da se suprotstave ovom problemu, nadležni u Gradu preduzimaju konkretne korake.

Reporterka jutarnjeg programa “Probudi se”, Katarina Radović, jutros je istraživala trenutno stanje zraka u Novom Pazaru i efekte koje će imati nedavno zasađenih 1700 novih sadnica. Radovićeva je napomenula da je kvaliteta zraka ovog jutra bila daleko od idealne, ali da postoji nada u budućim rješenjima.

Nađa Imamović Gusinac iz JKP „Gradska čistoća“ objašnjava da su nove sadnice pažljivo odabrane vrste koje su posebno efikasne u apsorpciji zagađujućih čestica iz zraka. Ona ističe da će ove sadnice, jednom kada dostignu puni rast, značajno doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka u gradu. Međutim, upozorava da će za vidljive rezultate biti potrebno neko vrijeme.

Gusinac navodi: “Svaka nova sadnica je korak ka čistijem zraku, ali moramo biti strpljivi. Očekujemo da će se prvi pozitivni efekti osjetiti za nekoliko godina.”

Osim sadnje novih stabala, Grad preduzima i druge mjere, kao što su promoviranje alternativnih izvora grijanja i smanjenje emisija iz saobraćaja. Ovi potezi su dio šireg plana za poboljšanje kvaliteta života u Novom Pazaru, s posebnim fokusom na očuvanje okoline.

Grad Novi Pazar pokazuje da je posvećen dugoročnom rješavanju problema zagađenja, a sadnja 1700 novih sadnica je tek jedan od koraka u tom pravcu. Stanovnici se nadaju da će ove i druge mjere doprinijeti zdravijem i čistijem okruženju u godinama koje dolaze.

 

 

sandzakdanas.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *