SAD pozivaju na hitnu akciju UN protiv Huta zbog napada na brodove u Crvenom moru

0

Sjedinjene Američke Države pozvale su Savet bezbednosti UN da preduzme hitne mere protiv jemenskih Huta zbog napada na brodove na ključnoj trgovačkoj ruti Crvenog mora i upozorile njihovog dugogodišnjeg finansijera Iran da ima izbor da nastavi da pruža podršku pobunjenicima.

Zamenik američkog ambasadora Kristofer Lu rekao je na hitnom sastanku saveta da su Huti izveli više od 20 napada od 19. novembra — i uprkos tome što su izgubili 10 boraca u sukobu sa američkim snagama nakon neuspešnog pokušaja da se ukrcaju na teretni brod u nedelju, pobunjenička grupa je u sredu ujutro objavila da su gađali još jedan kontejnerski brod.

Huti, koji su od 2014. godine bili uključeni u građanski rat sa međunarodno priznatom vladom Jemena, rekli su da su pokrenuli napade na brodove u Crvenom moru sa ciljem da okončaju ofanzivu Izraela u pojasu Gaze koju je pokrenula palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Generalni sekretar Međunarodne pomorske organizacije Arsenio Domingez rekao je savetu da je kao rezultat napada Huta, oko 18 brodarskih kompanija preusmerilo svoja plovila oko Južne Afrike kako bi izbegla rizik od udara.

Oko 15 odsto međunarodne trgovine prolazi kroz vitalnu oblast Crvenog mora, rekao je on, a preusmeravanje brodova oko Rta dobre nade predstavlja dodatno 10-dnevno putovanje koje negativno utiče na globalnu trgovinu i povećava vozarine.

Američki izaslanik Lu naglasio je Savetu da su Huti bili u stanju da izvedu napade jer ih je Iran snabdeo novcem i naprednim sistemima naoružanja, uključujući bespilotne letelice, krstareće rakete za kopnene napade i balističke rakete – kršeći sankcije UN.

„Takođe znamo da je Iran bio duboko uključen u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru“, rekao je Lu.

On je rekao da Sjedinjene Države ne traže konfrontaciju sa Iranom, ali Teheran ima izbor.

„Može da nastavi sadašnjim kursom“, rekao je Lu, „ili može da uskrati svoju podršku bez koje bi se Huti borili da efikasno prate i napadaju komercijalne brodove koji plove brodskim putevima kroz Crveno more i Adenski zaliv“.

Nakon što je američka mornarica u nedelju potopila tri čamca Huti uz gubitak 10 svojih lovaca, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće nije želeo da kaže koje dalje akcije razmatra Bajdenova administracija.

Džon Kirbi je rekao za ABC „Dobro jutro Ameriko“ da su Sjedinjene Države jasno stavile do znanja Hutima da „shvatamo ove pretnje ozbiljno i da ćemo donositi ispravne odluke u budućnosti“.

Lu, zamenik američkog ambasadora, rekao je da napadi Huta “predstavljaju ozbiljne implikacije po pomorsku bezbednost, međunarodno pomorstvo i trgovinu” i da je od vitalnog značaja da Savet bezbednosti sada progovori o potrebi da se poštuje međunarodno pravo i pravo na slobodu plovidbe.

Američki nacrt rezolucije koji je prosleđen članovima saveta nakon otvorenog sastanka i koji je dobio Asošiejted pres osudio bi i zahtevao hitno zaustavljanje napada Huta i priznalo pravo bilo koje zemlje da brani svoje trgovačke i pomorske brodove u skladu sa međunarodnim pravom.

Bez pominjanja Irana, u nacrtu bi se takođe osudilo „pružanje oružja i pratećeg materijala svih vrsta Hutima“ u suprotnosti sa rezolucijama UN. Takođe bi pozvalo sve zemlje da sprovedu embargo na oružje Hutima i podsetilo se da je komisija UN-a za nadgledanje sankcija „utvrdila da je mnogo oružja Huta iranskog porekla“.

Američki nacrt bi podvukao „potrebu da se izbegne dalja eskalacija situacije“.

Bilo je skoro jednoglasne osude napada Huta u govorima u sredu od strane 15 članova saveta, i mnogi pozivi pobunjeničkoj grupi da oslobodi Galaksi Leader, teretni brod kojim upravljaju Japanci i koji je povezan sa izraelskom kompanijom koji je zaplenila 19. novembra zajedno sa posadom.

U saopštenju koje su kasnije objavile SAD, Australija, Bahrein, Belgija, Kanada, Danska, Nemačka, Italija, Japan, Holandija, Novi Zeland i Ujedinjeno Kraljevstvo poziva se na hitan prekid napada Huta i upozorava da će dalji napadi zahtevati kolektivnu akciju.

„Huti će snositi odgovornost za posledice ako nastave da ugrožavaju živote, globalnu ekonomiju i slobodan tok trgovine u kritičnim plovnim putevima u regionu“, saopštilo je 12 zemalja.

Savet bezbednosti je 1. decembra izdao saopštenje za štampu u kojem osuđuje i zahteva hitno zaustavljanje napada Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru „najoštrije“.

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia pozvao je lidere Huta da sprovedu tu izjavu i zaustave napade, ali je naglasio da se oni moraju posmatrati kao odgovor na nasilje u Gazi „gde se brutalna operacija Izraela nastavlja već tri meseca“, što dovodi do eskalacije napada. na Zapadnoj obali i duž izraelsko-libanske granice.

Rusija vidi dva scenarija za trenutnu situaciju na Crvenom moru, rekao je on.

Povoljan bi bio da Savet bezbednosti udvostruči napore za okončanje građanskog rata u Jemenu i nasilja u Gazi, rekao je Nebenzija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *