Izrael vodi tajne pregovore sa DR Kongom o primanju Palestinaca iz Gaze

1

Izrael vodi tajne razgovore sa Demokratskom Republikom Kongo, pozivajući tu centralnoafričku zemlju da primi Palestince iz Pojasa Gaze, izvestili su u sredu izraelski mediji.

„(Demokratska Republika) Kongo će biti voljna da primi migrante (Palestince), a mi smo u razgovorima i sa drugima“, rekao je visoki izraelski bezbednosni zvaničnik za Times of Israel.

„Na kraju rata vlada Hamasa će se srušiti, nema opštinskih vlasti, a civilno stanovništvo će u potpunosti zavisiti od humanitarne pomoći“, rekao je izraelski ministar obaveštajnih službi Gila Gamliel.

„Neće biti posla, a 60 odsto poljoprivrednog zemljišta u Gazi postaće sigurnosna tampon zona“, dodala je ona.

„Sjedinjene Države odbacuju nedavne izjave izraelskih ministara Bezalela Smotriča i Itamara Ben Gvira koji se zalažu za preseljenje Palestinaca van Gaze“, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler u saopštenju.

„Ova retorika je zapaljiva i neodgovorna“, dodao je on.

Oba ministra su u raznim prilikama pozvala na, kako su rekli, “dobrovoljnu evakuaciju” Palestinaca iz Gaze.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Najmanje 22.313 Palestinaca je od tada ubijeno, a 57.296 povređeno, prema zdravstvenim vlastima Gaze, dok se veruje da je skoro 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

1 thought on “Izrael vodi tajne pregovore sa DR Kongom o primanju Palestinaca iz Gaze

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *