Rusija raketira Kijev u napadu velikih razmera

0

Ruske rakete i bespilotne letelice pogodile su Kijev u utorak ujutru, saopštili su zvaničnici, u napadu velikih razmera na ukrajinsku prestonicu i druge gradove u kojem je poginulo najmanje pet ljudi i povređeno skoro 130 drugih, dan nakon što je predsednik Rusije Vladimir V. Putin obećao da će se osvetiti za ukrajinski napad na ruski grad.

Baraž — za koji je ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo da uključuje oko 100 projektila, uključujući hipersonično oružje koje leti nekoliko puta većom brzinom od zvuka — bio je poslednji u eskalirajućem ciklusu vazdušnih napada između dve zemlje, dok obe strane traže načine da izvrše oštećenja daleko od uglavnom zaostale linije fronta.

Moskva je tvrdila da je Ukrajina uzvratila nekoliko sati kasnije u utorak, ispalivši najmanje osam projektila na ruski grad Belgorod. U napadu je ubijen jedan civil, a četiri su povređena, rekao je lokalni guverner. Kasnije tokom dana, napad je pogodio obližnji grad Šebekino, rekao je guverner, pri čemu je oštećena administrativna zgrada, ali nije bilo povređenih.

Nedavni udari na Ukrajinu takođe mogu biti početak još jedne ruske vazdušne kampanje protiv kritične infrastrukture. Ukrajinske vlasti su mesecima upozoravale da Rusija skladišti visokoprecizne rakete da bi udarila na ukrajinske gradove. Eksperti smatraju da je strategija usmerena na snižavanje morala Ukrajine i slabljenje njenih vojnih i industrijskih kapaciteta.

Obe strane su unapredile svoju protivvazdušnu odbranu u protekloj godini, ali su takođe proširile svoje vojne kapacitete da gađaju ciljeve daleko od linija fronta. I kako prošlonedeljni ciklus napada i kontraudara eskalira, Moskva i Kijev pokazuju sve veću spremnost da primene ove sposobnosti.

„Ovo je takmičenje u izdržljivosti“, rekao je Sergej Kuzan, predsednik istraživačke grupe Ukrajinski centar za bezbednost i saradnju. On je rekao da moćna ukrajinska protivvazdušna odbrana sada primorava Rusiju da pokrene masovne vazdušne napade sa više sistema naoružanja kako bi mogla da izbegne rakete presretače i pogodi neke ciljeve.

General Valerij Zalužni, vrhovni komandant Ukrajine, rekao je da je ukrajinska vojska oborila oko tri četvrtine ruskih raketa ispaljenih u utorak, uključujući svih 10 hipersoničnih projektila, uz pomoć raketnih baterija Patriot koje je isporučio Zapad.

Gospodin Kuzan je rekao da je i Ukrajina sada spremnija i sposobnija da odgovori.

Čini se da obe strane opravdavaju vazdušne napade kao odmazdu za prethodne napade, u eskalirajućoj međusobnoj borbi koja rizikuje da izazove više civilnih žrtava, bilo zbog direktnog ciljanja ili padajućih krhotina. Od početka rata Rusija je redovno gađala civilna područja u Ukrajini, što je rezultiralo hiljadama žrtava.

U Kijevu je u utorak većina žrtava prijavljena u devetospratnoj stambenoj zgradi koja je delimično uništena i zapaljena. Vitalij Kličko, gradonačelnik, rekao je da su najmanje dve osobe poginule, a 49 povređeno.

Stanari zgrade mogli su se videti kako izlaze iz komšiluka u utorak ujutru, sa vrećama u rukama, kako stupaju na gomile šuta, između smrskanih automobila i u velike lokve nastale oštećenjem pumpi za vodu, dok vatrogasci sa zacrnjelim od dima lica prskaju vodu po vatri.

U napadu je uništen autoservis

Muškarac je pokušao da projuri pored reda policajaca, vičući da mu je žena još unutra, verovatno da leži ispod ruševina. U obližnjoj ulici dve osobe su potrčale za vozilom hitne pomoći, vrišteći da je jednoj ženi potrebna hitna pomoć. Nakon što su kola hitne pomoći stala, pomogli su joj da uđe.

„O moj Bože, o moj Bože“, rekla je žena dok je ulazila u kola hitne pomoći.

Nedavni talas raketnih napada intenzivirao se u petak, kada je žestoka ruska raketna barža ubila najmanje 39 ljudi, ranila oko 160 drugih i pogodila industrijsku i vojnu infrastrukturu, kao i bolnice i škole, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Sledećeg dana — kako je ukrajinski zvaničnik rekao da je odgovor na napad Rusije u petak — salve projektila ubile su 24 osobe u ruskom gradu Belgorodu — najsmrtonosnijem napadu na rusku teritoriju od početka rata.

U novogodišnjim komentarima, Putin je obećao odmazdu. „Sa naše strane, mi ćemo pojačati napade“, rekao je on.

Činilo se da je prvi cilj pogoditi Kijev u utorak. Upozorenja o vazdušnom napadu čula su se tokom celog jutra, dok su talas za talasom padali projektili, isprekidani glasnim udarima sistema protivvazdušne odbrane koji su pokušavali da ih unište. Ogromni oblaci crno-belog dima dizali su se iznad glavnog grada, presecajući sivo rano jutarnje nebo, dok je nekoliko zgrada pogođeno.

Harkov, u blizini granice sa Rusijom, takođe je bio izložen raketnom napadu velikih razmera, prema njegovom gradonačelniku Igoru Terehovu. Tamo je jedna osoba poginula, a 45 je povređeno, rekao je on.

U utorak se oblast Belgoroda ponovo našla na udaru, prema ruskim zvaničnicima, što je možda bio odgovor Ukrajine na jutarnje udare. Ukrajinski zvaničnici još nisu komentarisali taj napad.

Najveći zapadni saveznici Ukrajine izričito su zabranili vladi u Kijevu da koristi oružje koje isporučuje za gađanje ciljeva unutar međunarodno priznatih granica Rusije. Rusko ministarstvo odbrane je tvrdilo da su najnoviji napadi Ukrajine na oblast Belgoroda u utorak izvedeni iz višecevnog raketnog bacača „Vilkha“ ukrajinske proizvodnje, ističući rastuće domaće vojne kapacitete zemlje.

Sa svoje strane, analitičari veruju da je Rusija uspela da proširi sopstvenu proizvodnju raketa u protekloj godini uprkos zapadnim sankcijama. Ukrajinski zvaničnici upozorili su jesenas da je Rusija skladištila više od 800 komada visokopreciznog oružja u pripremi za masovne zimske napade.

Nije odmah bilo jasno šta je tačno ruska vojska pokušala da udari u napadima na Kijev u utorak. Pogođena su najmanje dva objekta koja se nalaze u industrijskoj zoni na severu prestonice, koja su do podneva ostala obavijena valovima dima. Ukrajinsko ministarstvo energetike je takođe saopštilo da je skoro 260.000 stanovnika privremeno ostalo bez struje u utorak, sugerišući da je električna mreža možda bila jedna od meta.

„Te rakete su pomalo nasumične“, rekao je Serhij Zaribin, radnik fabrike cementa, dok je gledao ono što je ostalo od velike automehaničarske radionice izgorele u napadu. Ispred njega je na desetine automobila bilo ugljenisano i uvrnuti limovi bili razbacani svuda unaokolo, dok je gust oblak belog dima lebdeo iznad mesta.

U stambenoj zgradi koja je pogođena u utorak, ista scena je bila vidljiva iznova i iznova na svakom od devet spratova: vrata razbijena od eksplozije i ostaci nameštaja svuda po podu. Policajci su ulazili u stanove pokušavajući da utvrde da li su neki stanari zarobljeni pod ruševinama.

Na jednom spratu u hodniku su bili položeni jastuci i ćebad, prekriveni krhotinama. Ukrajinci se često sklanjaju u hodnike svojih domova tokom vazdušnih napada, koristeći zidove da se zaštite od eksplozija.

Silazeći niz stepenice, koje su bile posute prašinom od cigle i krhotinama stakla, Lidija Dudčenko, 71, rekla je: „Došlo je do eksplozije i bilo je čudo da smo preživeli.

„Nikada nisam iskusila ništa tako strašno“, dodala je.

U drugom stanu, 40-godišnji Jevhen Pesjura je pakovao odeću i dragocene stvari u kofer, a pod nogama su mu pucali komadići stakla. „Ne mogu više da živim tamo“, rekao je, sa posekotinama na licu, pokazujući na mesto devastacije u njegovom stanu.

Ogorčenje prema Rusiji poraslo je u Kijevu nakon napada u utorak i, kako se rat odugovlači, to bi moglo da podstakne odlučnost zemlje da dovede borbe do praga Moskve.

Gledajući u fabriku koja je bila prekrivena ogromnim oblakom sivog i žutog dima, Serhii Dubov, 45, rekao je da je samo želeo da „druga strana oseti isto što i mi“.

„Samo želim da i oni na kraju sede u svom podrumu dok slušaju eksplozije“, rekao je, „i da se uplaše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *