Američki Senat odbacio paket koji uključuje pomoć Izraelu i Ukrajini

0

Republikanci insistiraju na tome da se svaka dodatna pomoć američkim saveznicima mora usloviti rješavanjem pitanja velikog broja migranata koji stižu na granicu SAD-a i Meksika.

texas migranti
Službenici na granici Teksasa i Meksika privode tražitelje azila

Republikanci u američkom Senatu odbili su u srijedu dogovor o jačanju sigurnosti na granici o kojem se pregovaralo mjesecima, ali su rekli da bi ipak mogli odobriti pomoć Ukrajini i Izraelu koja je bila povezana s tim pitanjem.

S 49 glasova za i 50 protiv, uglavnom po stranačkim linijama, Senat je odbio paket vrijedan 118 milijardi američkih dolara koji bi postrožio imigracijske zakone i osigurao pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije i Izraelu u ratu u Gazi.

Mjera je trebala 60 glasova za prolazak u Senatu koji demokrati kontroliraju s 51 glasom prema 49.

Samo četvero od 49 republikanaca u Senatu glasalo je za prijedlog zakona.

Republikanci mjesecima insistiraju da se uz novu pomoć Ukrajini i Izraelu mora voditi računa i o velikom broju migranata koji stižu preko granice s Meksikom. No mnogi su odbili paket već u nedjelju kada je predstavljen premda sadrži mnoge njihove prioritete.

Trump vršio pritisak

Bivši američki predsjednik Donald Trump vršio je na njih pritisak da odbiju bilo kakav kompromis dok vodi kampanju za predsjedničke izbore.

Republikanski senator James Lankford, jedan od pregovarača, rekao je da su mu kolege rekli da smatraju da je pogrešan trenutak za rješavanje tog problema i da bi ga riješiti trebali izbori.

Nezavisna senatorica Kyrsten Sinema rekla je da je iznenađena. “Prije tri sedmice svi su htjeli riješiti krizu na granici”, rekla je. “Jučer nije niko.”

No i dalje je otvorena mogućnost da Kongres odobri pomoć saveznicima.

Senat bi kasnije tokom srijede trebao glasati o paketu vrijednom 96 milijardi američkih dolara koji ne uključuje odredbe o imigraciji, a pomoć saveznicima ostaje.

Pomoćnik republikanskog senatora Rogera Wickera očekuje da će to proći.

Zatim o tome glasati treba Zastupnički dom, no ondje prolazak paketa također nije siguran jer republikanci koji ga kontroliraju oklijevaju odobriti novu pomoć Ukrajini.

 

 

Al Jazeera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *