Priča Amerikanke koja se oduševila sjajem Altun-alem džamije

0

Jedna Amerikanka, letos je posetila biser Novog Pazara i ostala zadivljena lepotom kako fizičkom, tako i duhovnom. U sledećem tekstu je priča o njenom obilasku ovog svetog mesta.

U osvit zore, dok su poslednje zvezde nestajale s neba, probudila sam se nežnim zvucima ezana koji su odjekivali Novim Pazarom. U trenutku sam znala da je danas dan za posetu jednom od najlepših dragulja Balkana – Altun-alem džamiji.

Dok sam koračala do ove impresivne građevine, osetila sam uzbuđenje i strahopoštovanje koje me je obuzimalo. Džamija je stajala poput zaštitnika svih stanovnika grada, svojom veličanstvenošću i elegancijom. Svakim korakom bliže, činilo se da su zidovi otkrivali svoju bogatu prošlost.

Kada sam prešla prag džamije, osjetila sam kako me preplavljuje miris tame. Pažljivo sam koračala i očima upijala svaku veličanstveni detalj ovog remek dela arhitekture. Veliki lukovi prikazivali su mnoštvo okvira u kojima su se skrivali komadići istorije. Zidovi su se isprepleli u naslage priča, dejstvom vremena, ostavljajući trag svog postojanja i duboke duhovnosti.

Visok minaret se uzdizao iznad mene kao simbol vere i upornosti. Sa svakim korakom do vrha, osetila sam sve snažniju vezu sa svojom unutrašnjom duhovnošću. Kada sam se popela i pogledala niz, svetlost se odbijala od mojih očiju i ukazivala na blistavu lepotu građevine. Bio je to trenutak u kojem sam spoznala da je Altun-alem džamija više od mesta molitve – ona je prozor ka prošlosti, prezentu i budućnosti.

Dok sam dugo stajala na terasi, konture grada su se postepeno ocrtavale. Sve što me je okruživalo – arhitektura, ljudi, priroda – odišalo je duhom harmonije i zajedništva. Shvatila sam da Altun-alem džamija nije samo arhitektonski biser, već je i simbol sloge i tolerancije koja živi u srcu Novog Pazara.

Dok sam počela silaziti niz minaret, osetila sam da mi je duša postala ispunjenija od svih priča koje sam čula i svih lepota koje sam videla. Altun alem džamija mi je dala mnogo više nego što sam očekivala. Sudar tradicije i modernosti, vera i kultura, svi ti kontrasti su se stopili u jedinstvenu celinu koja je odisala posebnom energijom.

Ubeđena sam da ću se oduvek sećati moje posete ovom mestu i da će mi ono uvek pokretati maštu i inspirisati me da budem bolja osoba. Poseta Altun alem džamiji u Novom Pazaru bila je veličanstveno putovanje kroz vreme, duhovnost i večnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *