Ko je Mohammed Deif, neuhvatljivi arhitekta Hamasovog napada na Izrael

0

Mohamed Deif, vođa Hamasovih brigada Izz al-Din al-Qassam, organizovao je smrtonosni napad na Izrael 07. oktobra ove godine.  U pitanju je malo poznat lik koji uspešno izmiče izraelskim obaveštajnim službama više od 30 godina.

 

Jedina poznata fotografija Mohameda Deifa, snimljena negde oko 2000. godine na nepoznatoj lokaciji

Palestinske vlasti su ga pritvorile na zahtev Izraela 2000. pre nego što je pobegao mesecima kasnije. Preživeo je najmanje sedam izraelskih pokušaja atentata od 2001. godine, od kojih je poslednji bio tokom izraelsko-palestinske krize 2021. godine. Pokušaji su ga ostavili hendikepiranim jer je izgubio oko i udove. Njegova supruga, mali sin i trogodišnja ćerka poginuli su u izraelskom vazdušnom napadu 2014.

Mohamed Deif stoji iza vojne operacije pokrenute iz Pojasa Gaze koja je iznenadila Izrael u subotu, 7. oktobra. Nakon intenzivnih borbi zbog kojih je premijer Benjamin Netanjahu objavio rat Hamasu, Deif je, možda više nego ikada, na nišanu Tel Aviva.

Kako nagrada za hvatanje Deifa raste, očekuje se da će porasti i njegov rejting u Gazi. Njegov „prestiž“ je već bio jak, kaže Omri Briner, analitičar za Izrael i Bliski istok u Međunarodnom timu za proučavanje bezbednosti u Veroni (ITSS).

„Ali ovom operacijom – najuspešnijom u istoriji palestinskog otpora – njegovo nasleđe će živeti zauvek. On sada može da propadne, Izrael može da ga ubije sada: njegovo nasleđe će ga nadživeti.”

"9 života"

Do oktobra 2023. preživeo je najmanje sedam izraelskih pokušaja atentata.

Prvi pokušaj atentata bio je vazdušni napad 2001. godine, pre nego što je preuzeo vođstvo brigade Al-Qassam.

Izrael je ponovo pokušao da ubije Deifa u septembru 2002. raketnim udarom u njegov automobil. Video snimak iz tog pokušaja prikazuje Deifa prekrivenog krvlju dok ga čovek odvlači.

2003. Izrael je pokušao ponovo raketirajući kuću u kojoj je održan sastanak rukovodstva Hamasa.

Kažu da je pokušaj iz jula 2006. takođe bio vazdušni napad na kuću jednog od Deifovih predavača na univerzitetu za vreme Deifove posete.

U avgustu 2014. godine, tokom rata u Gazi, izraelsko vazduhoplovstvo je pokušalo da ga ubije vazdušnim napadom na kuću u šeik Radvanu u gradu Gazi. Hamas je negirao da je Deif ubijen, što je potvrdila izraelska obaveštajna služba 2015. godine. U maju 2021., tokom izraelsko-palestinske krize, izraelska vojska je pokušala da ubije Deifa dva puta u jednoj nedelji, ali su oba pokušaja bila neuspešna.

U oktobru 2023., tokom rata između Izraela i Hamasa 2023. godine, Deifova očinska kuća je pogođena izraelskim vazdušnim napadom, ubivši Deifovog brata i još dva člana porodice. Nejasno je da li je vazdušni napad ciljao Deifa ili ne.

Veruje se da je u sedam pokušaja atentata Deif izgubio oko i udove, ostavljajući vezan za invalidska kolica. Nakon pokušaja atentata 2006. godine, Deif je proveo tri meseca u Egiptu na lečenju svoje lobanje nakon što je u nju ušao geler. Nakon toga nastavlja da svakodnevno uzima lekove za smirenje i za lečenje glavobolje

Kao neko ko je izbegao višestruke pokušaje atentata, Deif je „krajnji preživeli palestinski otpor“, kaže Briner. Njegova sposobnost da izbegne izraelske obaveštajne službe donela mu je nadimak “čovek sa devet života”.

Sjedinjene Države smatraju ga međunarodnim teroristom od 2015. godine. Deif je predstavljao direktnu i stalnu pretnju unutrašnjoj bezbednosti Izraela više od 30 godina. “Militantnost protiv Izraela je polje sa niskim očekivanim životnim vekom. Prilično je neverovatno da je uspeo da preživi tako dugo. On je dugotrajna mrlja na reputaciji Izraela da se uspešno bori za svoje ciljeve”, kaže Džejkob Erikson, specijalista za Izraelsko-palestinski sukob na Univerzitetu Jork.

Trik za preživljavanje leži u tome da ostanete skriveni. Jedina zvanična fotografija Deifa u opticaju je stara preko dvadeset godina.

Njegovo pravo ime takođe nije poznato, a smatra se da je u pitanju Mohammed al-Masri. “Deif” je, u stvari, arapska reč koja se doslovno prevodi kao “gost”. „To je referenca na činjenicu da on ne ostaje više od jedne noći na istom mestu kako bi izbegao da ga Izrael uhvati“, objašnjava Erikson.

Ostali detalji o Deifovom životu su retki. Deif je rođen u izbegličkom kampu Kan Junis u južnoj Gazi 1960-ih, prema izraelskim obaveštajnim podacima. 

Vašington post je 2014. objavio da je Deif studirao na Islamskom univerzitetu u Gazi, gde je često posećivao članove egipatske Muslimanske braće, čiji će Hamas kasnije postati izdanak.

Napad i odozgo i odozdo

Budući arhitekta Hamasovih vojnih operacija pridružio se islamističkoj organizaciji kasnih 1980-ih uz pomoć Jahja Ajaša – poznatog kao „Inženjer“ – jednog od glavnih Hamasovih stručnjaka za eksplozive sa kojim je „Deif bio veoma blizak“, kaže Erikson.

Nakon što je organizovao samoubilačke bombaške napade 1990-ih, Deif je postao sve važniji u Hamasu nakon ubistva Ajaša od strane izraelskih obaveštajnih službi 1996. Postavljen je za šefa brigade al-Qassam 2002. godine.

Jedno od njegovih ranih dostignuća kao lidera bilo je da primeni lekcije iz druge intifade početkom 2000-ih. On je osmislio izgradnju podzemnih tunela koji bi omogućili borcima Hamasa da izvrše upade na izraelsku teritoriju iz Gaze. Takođe je naglasio upotrebu raketa što je više moguće.

„Kao odgovor na to što je Izrael ojačao granicu zidovima, razvio je Hamasovu strategiju „ispod i iznad“, što znači kopanje tunela za Hamasove militante da uđu u Izrael i slanje raketa“, objašnjava Briner.

Njegov modus operandi je „uvek bio da direktno pogađa teritoriju Izraela na bilo koji mogući način kako bi je naterao da plati najvišu cenu za tretman stanovništva u Gazi“, primećuje Erikson.

Deifova ideologija je da onemogući bilo kakvo čisto političko rešenje izraelsko-palestinskog sukoba, kaže Briner. „Njegova filozofija je u vojnom rešenju sukoba. Nije slučajno, dodaje Briner, da je Deif organizovao veliku kampanju samoubilačkih bombaških napada sredinom 1990-ih, ubrzo nakon potpisivanja sporazuma iz Osla.

Stvar prestiža

Ova reputacija da koristi čisto vojna sredstva takođe delimično objašnjava „zašto uživa neuporedivu popularnost među stanovništvom Gaze“, kaže Briner. Godine 2014, u anketi koju je sproveo jedan palestinski novinski sajt, „Deif je izglasan popularnijim od Haleda Mešala,  lidera Hamasa, i Ismaila Hanije, najvišeg političkog lidera u Gazi – obe veoma vidljive ličnosti i poznate svakom Palestincu “, objavio je Vašington post.

„On je vojni vođa, tako da je imun na kritike o tome kako se Hamas nosi sa humanitarnim i socijalnim aspektima administracije Gaze“, kaže Erikson.

On je takođe jedini koji živi u Gazi i tamo je školovao svoju decu“, dodaje Briner. Ovo je značajno iz ugla stanovnika Gaze, koji Hanija optužuju da vodi Hamas iz „luksuznog hotela u Kataru“.

Deifova ličnost i poštovanje koje izaziva u Gazi takođe mogu delimično da objasne kako je ambiciozni napad uspeo uprkos široko priznatoj efikasnosti izraelskih obaveštajnih službi. „Činjenica da je Hamas planirao ovu operaciju godinu dana – prema poslednjim procenama – bez curenja informacija govori o lojalnosti koju nekolicina odabranih koji su bili uključeni u planiranje operacije imaju prema Deifu“, kaže Briner.

Slika sa video snimka objavljenog na Hamasovom sajtu u oktobru 2005. u kojem je čovek identifikovan kao Mohamed Deif pozvao na intenziviranje oružanog sukoba sa Izraelom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *