Izrael razmatra opciju da potopi tunele u Gazi morskom vodom

0

Sredinom novembra vojska je postavila pet pumpi koje mogu prenositi hiljade kubnih metara vode svaki sat i potopiti tunele u roku od nekoliko sedmica, navodi se u izvještaju ‘The Wall Street Journala’.

Izrael nije donio konačnu odluku da nastavi s planom poplave tunela, ali ga nije ni isključio

Američki zvaničnici, kako navodi list The Wall Street Journal (WSJ), izjavili su da je Izrael uspostavio velik sistem pumpi kako bi potopio tunele koje koristi Islamski pokret otpora (Hamas) ispod Pojasa Gaze, u nastojanju uklanjanja vlastitih boraca.

Prema ranijem izvještaju ovog lista, Izrael razmatra mogućnost upotrebe “spužvastih bombi” za zatvaranje tunela.

Sredinom novembra vojska je postavila najmanje pet pumpi smještenih kilometar sjeverno od izbjegličkog kampa Al-Shati, koje mogu prenositi hiljade kubnih metara vode svaki sat i potopiti tunele u roku od nekoliko sedmica, kako je navedeno u izvještaju WSJ-a.

Nije jasno da li će Izrael razmotriti upotrebu pumpi prije oslobađanja svih zarobljenika koje drži Hamas, koji je ranije saopćio da ih je sklonio na “sigurna mjesta i tunele“, izvještava list.

‘Razoružavanje Hamasa na različite načine’

Zvaničnik izraelske vojske, kako prenosi WSJ, nije želio komentirati plan potapanja tunela, ali je citirao njegovu izjavu u kojoj ističe da “izraelska vojska radi na razoružavanju Hamasa na različite načine, koristeći razna vojna i tehnološka sredstva“.

List izvještava da je Izrael prvi put podijelio ovu mogućnost sa SAD-om u novembru, ističući da zvaničnici ne znaju koliko je vlada premijera Benjamina Netanyahua blizu realizacije tog plana.

Izrael nije donio konačnu odluku da li da nastavi s planom ili da ga odbaci, kazali su zvaničnici.

Na pitanje o izvještaju lista, američki zvaničnik je za Reuters izjavio da je razumno da Izrael učini tunele neupotrebljivim i da istražuje sve moguće načine za postizanje tog cilja.

Agencija je navela da nije u mogućnosti potvrditi sve pojedinosti izvještaja te da izraelsko Ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Prema izvještaju britanskog lista The Telegraph, objavljenom 31. oktobra, navodi se da bi Izrael mogao razmotriti korištenje “spužvastih bombi” za zatvaranje tunela otpora.

Francuski list Le Figaro je u izvještaju sredinom novembra izvijestio da Izrael razmatra upotrebu “spužvastih bombi”, naglašavajući da je Izrael razvio ovo oružje prije nekoliko godina.

Ove “bombe“ se sastoje od dvije tečnosti smještene u jednoj vrećici, odvojene metalnom preprekom.

Primjena zahtijeva specifične uvjete

Kada se ubace u tunele, tečnosti se miješaju, pokrećući hemijsku reakciju, a potom se val pjene širi sve dok se ne stvrdne i ispuni šupljine tunela.

Ova tečnost ne izaziva eksploziju, čime se smanjuje kolateralna šteta, a također je otporna na vodu, hemikalije i nezapaljive, navodi Le Figaro.

Stručnjaci koje je anketirala Al Jazeera tvrde da ovo oružje nije inovativno i da njegova vojna primjena zahtijeva specifične uvjete koji ga možda ne čine optimalnim za ratovanje u tunelima.

Izrael je tokom proteklih godina u nekoliko navrata pokušao uništiti tunele otpora kroz eksplozije ili upotrebom buldožera, ali uprkos tim naporima, Hamas ih je svaki put uspijevao iznova konstruirati.

 

al jazeera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *