Izrael i Hamas spremni za razmjenu još talaca i zatvorenika. Primirje ušlo u 3. dan.

0

Danas, u nedjelju, privremeno primirje je ušlo u treći dan, dok se nastavljaju procedure za završetak treće serije sporazuma o razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa.

Izvor u Islamskom pokretu otpora (Hamas) otkrio je da će Brigade Al-Qassam, vojno krilo pokreta, danas (nedjelja) osloboditi još 13 izraelskih zatočenika u sklopu treće serije razmjene talaca/zatvorenika s Izraelom.

Izvor je rekao novinskoj agenciji Xinhua da je pokret prenio katarskim i egipatskim posrednicima spisak imena 13 zatočenika u Gazi koji će biti oslobođeni večeras osim ako ne dođe do drugačijeg razvoja događaja.

Prema izvoru, Katar i Egipat nastavljaju intenzivnu komunikaciju kako bi uklonili prepreke koje su juče odgodile završetak oslobađanja druge grupe pritvorenika i rješavanje tekućeg izraelskog nasilja.

Hebrejski mediji prenijeli su da je Izrael dobio spisak imena pritvorenika koji će danas biti pušteni, a informacije su prenijete njihovim porodicama, bez davanja dodatnih detalja.

U međuvremenu, izraelski kanal 13 izvijestio je da je izraelska zatvorska služba primila spisak imena 39 palestinskih zatvorenika koji bi trebali biti pušteni danas u sklopu treće serije sporazuma o razmjeni zatvorenika između Izraela i pokreta Hamas.

Brigade Al-Qassam najavile su jučer uveče za nekoliko sati odlaganje okončanja puštanja druge grupe zatočenika, u znak protesta zbog nepoštovanja uslova Izraela u vezi sa ulaskom kamiona za pomoć u severni pojas Gaze, i dogovoreni kriterijumi za puštanje zatvorenika.

Privremeno primirje u Pojasu Gaze ušlo je u svoj treći dan, a protok kamiona natovarenih humanitarnim materijalom i gorivom se sve više povećava kroz kopneni prijelaz Rafah.

Sporazum o primirju u Gazi predviđa oslobađanje 50 zatočenih izraelskih žena i djece u Gazi u zamjenu za puštanje 150 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora, s tim da će broj oslobođenih biti povećan u kasnijim fazama implementacije sporazuma.

Iz ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua saopšteno je da je Izrael dobio spisak pritvorenika za koji se očekuje da će biti pušten u nedjelju, te su informacije prenijete njihovim porodicama, dok su bezbjednosne vlasti provjerile listu.

UN su objavile da je 61 kamion sa medicinskim potrepštinama, hranom i vodom istovario svoj teret u sjevernoj Gazi, od 248 kamiona humanitarne pomoći koji su stigli u opkoljeni pojas od kada je primirje između Hamasa i Izraela stupilo na snagu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *