Euro-Med: 20.031 mrtvih, uključujući 8.176 djece, u pojasu Gaze do sada

0

Euro-mediteranska opservatorija za ljudska prava objavila je da je, prema podacima njenog terenskog tima u Pojasu Gaze, broj poginulih u Pojasu usljed izraelske agresije od 7. oktobra prošle godine dostigao 20.031 mrtvih, uključujući 8.176 djece.

Palestinac nosi dijete nakon izraelskog zračnog napada na Khan Yunis u južnom pojasu Gaze 14. oktobra 2023.

Opservatorija je na svom nalogu na platformi “X” (bivši Twitter) objavio infografsku sliku koja prikazuje detaljnu statistiku ljudskih i materijalnih gubitaka u Pojasu Gaze.

Euro-mediteranska opservatorija je saopštila: “Naš tim u Pojasu Gaze nedavno je završio ažuriranu statistiku broja žrtava, uključujući i one koje smo mogli prebrojati koji su bili pod ruševinama, s obzirom na nedostatak šansi da budu živi. Broj mrtvih dostigao je 20.031, uključujući 8.176 djece, a broj će vjerovatno rasti.

Ovaj broj, zajedno sa ranjenima, predstavlja u prosjeku 2,6% stanovništva u Pojasu Gaze, što je ekvivalentno 11 miliona arapskih građana.

Nakon 50 dana brutalnog izraelskog rata u Pojasu Gaze, u petak ujutro je na snagu stupilo 4-dnevno privremeno humanitarno primirje prema kojem je došlo do prekida vatre i razmjene zarobljenika između izraelske okupacije i palestinskog otpora.

Od prvih sati stupanja na snagu ovog primirja, otkrivene su slike koje pokazuju razmjere širokog razaranja koje se dogodilo u sjevernom dijelu pojasa Gaze, a desetine tijela koja su dostigla fazu raspadanja razbacana su po cestama i ispod ruševina bombardovanih kuća.

U okviru prve faze implementacije dogovora o primirju, izraelskim vlastima je predata grupa od 13 izraelskih zatvorenika, uključujući žene i djecu, a pokret Hamas pustio je još i 11 stranih državljana tajlandske i filipinske nacionalnosti prema dogovoru o razmjeni zatvorenika.

S druge strane, prvog dana okupacione vlasti su oslobodile 39 žena i djece zatočenih u izraelskim zatvorima, a predviđeno je puštanje 150 palestinskih zatvorenika tokom četiri dana trajanja sporazuma o primirju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *