Izrael i Hamas postigli dogovor o prekidu vatre i taocima

0

Izrael, Hamas i Katar objavili su različite detalje sporazuma, a čini se da ti detalji nisu u suprotnosti jedni s drugima.

ŠTA JE U DOGOVORU?

Katar je u srijedu objavio da će Hamas osloboditi 50 talaca u zamjenu za, kako je Hamas rekao, 150 palestinskih zarobljenika koje drži Izrael. Osobe koje puštaju obje strane bit će žene i maloljetnici.

Taoci bi bili puštani naizmenično tokom perioda prekida vatre. Nakon što prva grupa talaca koje drži Hamas bude puštena, očekuje se da će Izrael osloboditi prvu grupu palestinskih zatvorenika.

Među onima koji će biti pušteni su mnogi tinejdžeri koji su pritvoreni tokom talasa nasilja na Zapadnoj obali 2022. ili 2023. godine i optuženi za krivična dela kao što su bacanje kamena ili remećenje javnog reda, prema spisku zatvorenika koji ispunjavaju uslove koji je objavilo izraelsko Ministarstvo pravde. Izrael trenutno drži blizu 7.000 Palestinaca optuženih ili osuđenih za  djela protiv sigurnosti.

Izrael je rekao da će primirje biti produženo za jedan dan za svakih dodatnih 10 oslobođenih talaca.

Katar je rekao da će Izrael također dozvoliti više goriva i humanitarne pomoći u Gazu, ali nije naveo detalje.

Hamas je rekao da će stotine kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć i gorivo svaki dan moći da uđu u Gazu kao dio sporazuma. Zalihe bi također po prvi put stigle do sjeverne Gaze, žarišta izraelske kopnene ofanzive, rekao je Hamas.

Izjava izraelske vlade nije se odnosila na povećanu isporuku pomoći i goriva. Izraelska televizija Channel 12 izvijestila je da će u sklopu sporazuma Izrael dozvoliti “značajnu” količinu goriva i humanitarnih zaliha u Gazu, ali nije precizirao koliko. Izrael je ozbiljno ograničio količinu pomoći, posebno goriva, dozvoljene u Gazi tokom rata, što je dovelo do velike nestašice vode, hrane i goriva za pokretanje generatora.

Očekuje se da će borbe biti privremeno zaustavljene: izraelski avioni i trupe će zadržati vatru, dok se očekuje da se militanti uzdrže od ispaljivanja raketa na Izrael.

Hamas je rekao da će izraelski ratni avioni prestati letjeti iznad južne Gaze tokom četverodnevnog primirja i šest sati dnevno iznad sjevera. Izrael nije spomenuo zaustavljanje letova i nije bilo jasno hoće li to uključivati ​​njegove sofisticirane obavještajne bespilotne letjelice, koje su stalno prisutne iznad Gaze.

Gde su propusti?

Iako će nekoliko porodica biti oduševljeno povratkom svojih najmilijih, značajan broj talaca će vjerovatno ostati u zarobljeništvu Hamasa, uključujući muškarce, žene, starije ljude i strane državljane.

Porodice koje nisu uključene u sadašnji sporazum vjerovatno će nastaviti sa pritiskom na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pokuša osigurati oslobađanje svojih najmilijih budućim sporazumom.

Prema pisanju izraelskog lista Haaretz, prema dogovoru, Međunarodni komitet Crvenog križa posjetit će preostale taoce i obezbijediti im sve lijekove koji su im potrebni. Ni Hamas ni Izrael nisu potvrdili taj detalj.

Dok će primirje omogućiti Palestincima u Gazi kratko smirenje, ne očekuje se da će stotine hiljada koji su pobjegli iz borbene zone i krenuli na jug moći da se vrate kući. Očekuje se da će izraelske trupe ostati na svojim pozicijama u sjevernoj Gazi.

KOJE SU MOGUĆE IMPLIKACIJE DOGOVORA?

Dogovor nudi samo kratku pauzu u borbi. Očekuje se da će Izrael, koji je uništavanje Hamasa i spašavanje zarobljenika učinio svojim ciljevima, nastaviti tamo gdje je stao nakon što se četiri dana završe.

Netanyahu je u utorak rekao da će prekid vatre omogućiti vojsci da se pripremi za nastavak borbi i da neće naštetiti njenim ratnim naporima. Kada se primirje završi, zračni napadi će se vjerovatno nastaviti, a trupe će nastaviti s napadima širom sjeverne Gaze prije očekivanog napada na jug u nepoznato vrijeme. Stanovnici Gaze će se morati pripremiti za nastavak neprijateljstava.

Prekid borbi bi također dao Hamasu vremena da izradi strategiju, promijeni položaje militanata i možda se pregrupira nakon što je Izrael tvrdio da je ubio veliki broj boraca i uništio mnoga vojna sredstva grupe.

Postepena priroda sporazuma također otvara vrata Hamasu da u hodu poveća svoje zahtjeve, u nadi da će Izrael učiniti više ustupaka kako bi oslobodio još talaca.

Yehya Sinwar, vođa Hamasa u Gazi i pretpostavljeni organizator napada 7. oktobra, također bi mogao pokušati pretvoriti četverodnevnu pauzu u borbama u duži prekid vatre nudeći oslobađanje još talaca. Duži prekid vatre bi otežao Izraelu da ponovo pokrene rat, kako operativno tako i u očima globalnog javnog mnjenja.

Izraelska vlada će se suočiti sa sve većim domaćim pritiskom da osigura oslobađanje još talaca. Porodice koje su izostavljene iz sadašnjeg dogovora samo će postati odlučnije da svoje najmilije oslobode kada vide kako prve grupe napuštaju zatočeništvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *