Istekle sankcije na iranski program balističkog oružja, EU ipak ne odustaje

0

Zapadni embargo na iranski program balističkih projektila istekao je u skladu sa rezolucijom UN.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Islamska Republika od 18. oktobra više nije podložna bilo kakvim ograničenjima Saveta bezbednosti UN u pogledu nuklearnih aktivnosti i transfera balističkih projektila.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da su celokupna ograničenja nametnuta aktivnostima Islamske Republike u vezi sa balističkim projektilima i povezanim uslugama i tehnologijom “bezuslovno” okončana.

Kraj embarga stupio je na snagu 18. oktobra, osam godina nakon iranskog nuklearnog sporazuma sa velikim svetskim silama iz 2015, zvanično poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

“Od danas, 18. oktobra 2023, poslednji deo nepravedno uvedenih ograničenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na aktivnosti vezane za rakete i povezane usluge i tehnologiju ka/iz Islamske Republike Iran, uključujući zamrzavanje imovine i finansijska ograničenja za određene iranske fizičkih i pravnih lica, bezuslovno je raskinut”, navodi se u saopštenju.

“Prema odredbama Rezolucije SB UN 2231, ukidanje ovih ograničenja ne zahteva nikakvu rezoluciju, izjavu ili bilo koju drugu radnju u kontekstu SB UN i dogodilo se automatski”, dodaje se.

Nastavak bilateralnih saradnji

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova je takođe saopštilo da će se saradnja u svim vojnim i odbrambenim oblastima odvijati bez ikakvih ograničenja, na osnovu potreba i diskrecionog prava Islamske Republike Iran, u okviru bilateralnih ugovora sa drugim zemljama.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Islamska Republika, podseća na odredbe Povelje UN i Rezolucije 2231 i naglašava obavezu svih država članica da sprovedu ukidanje gore navedenih ograničenja na nacionalnom nivou. “Iran očekuje od svih država da modifikuju i revidiraju, u slučaju postojanja, bilo koje relevantno ograničenje ili sankcije, u skladu sa svojim domaćim pravnim sistemom”, dodaje se.

Evropski savet, ipak, je odlučio da zadrži sankcije Teheranu u vezi sa balističkim projektilima i nuklearnim pitanjima što je Iran ocenio kao “jednostranu, nezakonitu i politički neopravdanu” odluku.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da je taj potez “eksplicitno kršenje” obaveza Evropske unije ali i Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Nemačke prema nuklearnom sporazumu.

U saopštenju objavljenom na svojoj veb stranici, Evropski savet je saopštio da je “odlučio da preduzme neophodne korake za održavanje restriktivnih mera prema režimu EU o neširenju Irana”.

“Savet je ocenio da postoje valjani razlozi da se uzdrže od ukidanja ovih ograničenja na Dan tranzicije (18. oktobar 2023.), kako je prvobitno bilo predviđeno JCPOA”, dodaje se.

Iranski zvaničnici kažu da SAD i njihovi evropski saveznici nisu kvalifikovani da komentarišu iranski odbrambeni program, ističući da je raketni program Teherana konvencionalan, odbrambeni i u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom.

Zapadne zemlje tvrde da iranska raketna testiranja i lansiranja raketa krše Rezoluciju Ujedinjenih nacija 2231, usvojenu da podrži JCPOA između Teherana i pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN plus Nemačke.

Iran je snažno odbacio optužbe da je prekršio rezoluciju UN, insistirajući da su njihovi raketni testovi i lansiranja isključivo u odbrambene svrhe i da nisu dizajnirani da nose nuklearne bojeve glave.

Iranski zvaničnici su u više navrata naglašavali da zemlja neće oklevati da pojača svoje vojne kapacitete, uključujući raketne i bespilotne snage, koje su u potpunosti namenjene odbrani, i da iranske odbrambene sposobnosti nikada neće biti predmet pregovora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *