Demonstranti upali u američki Kongres tražeći prekid vatre u Gazi

0

Nakon što je predsednik Joe Biden bio u Izraelu u sredu, dan posle smrtonosne eksplozije u bolnici u Gazi u kojoj je poginulo 470 ljudi – nastavljaju se protesti, kako na Bliskom istoku, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Gradovi širom Sjedinjenih Američkih Država – uključujući Saint Paul, Houston, Newark, Boston i Washington D.C. – bili su mesta okupljanja zbog srednjoistočnih sukoba.

“Policijaci na Capitol Hillu su priveli više od 300 demonstramata u jednoj od kongresnih zgrada. Ti su demonstranti tražili od zakonodavaca i Bidenove administracije da zahtevaju primirje u Gazi”.

U zgradi Cannon, obučeni u crne majice s natpisom “Jevreji kažu: prekinite vatru sada” i “Ne u naše ime”, razvili su velike transparente s natpisima “Prekid vatre” i “Pustite Gazu da živi”.

Privedeni demonstranti

Policija je privela nekoliko demonstranata.

“Protesti unutar zgrada Kongresa nisu dopušteni”, objavila je policija na platformi X.

“Upozorili smo demonstrante da moraju prekinuti protest i kada nisu poslušali, počeli smo ih hapsiti.”

Protest je organizovan na poziv pokreta Jewish Voice for Peace (Jevrejski glas za mir) koja poziva na primirje i protivi se “etničkom čišćenju Palestinaca koje sprovodi izraelska vlada”.

U međuvremenu je Bela kuća najavila da će se predsednik Biden večeras obratiti naciji u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa, dodao je.

Bidenova podrška Izraelu

Američki predsednik Joe Biden posetio je Izrael dan nakon što je u izraelskom vazdušnom napadu na bolnicu Al-Ahli u Gazi ubijeno najmanje 470 ljudi.

Po dolasku u Tel Aviv, održao je konferenciju za novinare sa premijerom Benjaminom Netanyahuom, izražavajući američku nedvosmislenu podršku građanima Izraela.

“Izgleda da je bombaški napad na bolnicu Al-Ahli počinila druga strana, a ne vi”, rekao je američki predsednik Biden Netanyahuu, implicirajući da su za napad odgovorne palestinske oružane snage i poredeći Hamas sa ISIL-om.

Palestinci za napad na bolnicu u Gazi okrivljuju Izrael, a izraelska vojska tvrdi da se eksplozija dogodila zbog pada rakete oružane grupe Palestinski islamski džihad (PIJ), ispaljene iz pojasa Gaze, što Palestinci odbacuju.

Gotovo 3.480 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Gazu od Hamasovog napada 7. oktobra, u kojem je ubijeno više od 1.400 ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *