Irgun Zvai Leumi, skraćeno Irgun, je cionistička jevrejska tajna teroristička organizacija koja je djelovala na palestinskim teritorijama od 1931. do 1948. godine, tijekom britanskog mandata nad Palestinom.

Amblem Irgun-a. Karta prikazuje i Mandatnu Palestinu i Transjordanski emirat, na koje je Irgun u cijelosti polagao pravo za buduću jevrejsku državu

Ova teroristička organizacija je osnovana da se bori za stvaranje jevrejske države u Palestini. (osnivači David Rasiel i Abraham Stern)

Irgun je bila jedna od najaktivnijih jevrejskih terorističkih grupa u to vrijeme. Njihove akcije uključivale su bombaške napade, atentate, sabotaže i napade na britanske vojne i civilne ciljeve. 

Najpoznatiji napad Irguna bio je bombardovanje hotela King David u Jerusalimu 1946. godine. U napadu je poginula 91 osoba, uključujući britanske vojnike, državne službenike i goste hotela. Ovaj napad je bio usmjeren na britanske vlasti kako bi ih natjerali da napuste Palestinu i kako bi osigurali nezavisnost i suverenitet jevrejskog naroda.

King David hotel nakon napada terorističke organizacije Irgun

Irgun je takođe bio odgovoran za napade na arapske civile i sela. Njihovi ciljevi su bili širenje straha među arapskim zajednicama kako bi ih natjerali da napuste područja koja su Jevreji željeli naseliti.

Napadi organizacije Irgun na Palestince bili su dio šireg sukoba između jevrejske i arapske zajednice u Palestini. Irgun je izveo nekoliko napada na palestinske civile, uključujući bombardovanje autobusa, pijaca i drugih javnih objekata. Jedan od najpoznatijih napada bio je masakr u selu Deir Yassin 1948. godine, kada su pripadnici Irguna ubili više od 100 palestinskih civila. Šesti premijer Izraela, Menachem Begin, bio je vođa Irguna u vrijeme napada.

Deir Yassin masakr

Masakr u Deir Yassinu dogodio se 9. aprila 1948. godine, kada je oko 130 boraca iz cionističkih paravojnih grupa Irgun i Lehi ubilo najmanje 107 palestinskih arapskih seljana, uključujući žene i djecu, u selu od oko 600 ljudi blizu Jerusalima, uprkos tome što su ranije pristali na mirovni pakt.

Neki od palestinskih arapskih seljana su ubijeni u toku bitke, dok su drugi masakrirani od strane jevrejske milicije dok su pokušavali pobjeći ili se predati. Određeni broj palestinskih arapskih zatvorenika je pogubljen, neki nakon parade u zapadnom Jerusalemu  gdje su im se rugali i gde su ih pljuvali, kamenovali, opljačkali i na kraju ubili. Pored ubijanja i pljačkanja, bilo je slučajeva sakaćenja i silovanja.

Masakr je postao ključni događaj u arapsko-izraelskom sukobu zbog njegovih demografskih i vojnih posljedica. Vijest o ubistvima izazvala je teror među Palestincima širom zemlje, uplašivši ih da napuste svoje domove suočeni s napredovanjem jevrejskih trupa.

Traže se članovi Irguna, prvi lijevo je Menachem Begin

U aprilu 1947. dogodila se jedna od najvećih operacija Irguna, bijeg iz zatvora Acre, koji je omogućio 41 pripadniku podzemnih pokreta, zajedno s ostalima, uključujući 214 Palestinaca, da pobjegne. Kada su trojica pripadnika, koji su izveli operaciju, uhvaćena i osuđena na smrt, Irgun je uzvratio kidnapovanjem dvojice britanskih narednika. Otprilike 13 sati nakon što su tri člana Irguna pogubljena, britanski taoci su pronađeni mrtvi, obješeni o drveće i zarobljeni eksplozivom izvan Netanije.
Ova “afera narednika” se obično spominje kao jedan od glavnih događaja koji utječu na odluku britanske vlade da okonča mandat i napusti Palestinu.

Nakon uspostavljanja Države Izrael 1948. godine, Irgun se raspao, a neki od njegovih članova pridružili su se izraelskoj vojsci. Njihova borba za stvaranje jevrejske države u Palestini smatra se kontroverznom, ali je takođe imala veliki utjecaj na oblikovanje istorije Izraela.

Danas se Irgun smatra terorističkom organizacijom, ali mnogi je vide i kao simbol jevrejskog otpora i borbe za nezavisnost. Njihovi postupci su nesumnjivo bili nasilni i neopravdani, ali su bili i rezultat političke situacije i borbe za vlastitu državu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *