Hamas zahteva oslobađanje 3 najviša palestinska lidera u sporazumu o oslobađanju taoca sa Izraelom

0

Hamas insistira da Marvan Barguti, Ahmed Sadat i Abdulah Barguti budu na listi zatvorenika koji će biti pušteni na slobodu u bilo kom novom sporazumu, objavio je list Jediot Ahronot.

Abdullah Barghouti, Marwan Barghouti, Ahmad Sa'adat

Barguti (64), član Centralnog komiteta Fataha, najviše je favorizovan za predsedavanje palestinskim vlastima sa sedištem u Ramali posle predsednika Mahmuda Abasa, prema anketama Palestinaca.

Izrael ga je uhapsio 2002. i tada je dobio pet doživotnih zatvorskih kazni.

Barguti „može da promeni lice palestinskih vlasti“, navode izraelski mediji.

Sadat, generalni sekretar Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP), uhapšen je 2008. i osuđen na 30 godina zatvora u vezi sa ubistvom izraelskog ministra turizma Rehavama Zeevija 2001. godine.

Abdulah Barguti je najviši lider Hamasa i dobio je višestruke doživotne kazne zatvora zbog niza napada na Izraelce.

Izrael je odbio da uključi trojicu lidera u prethodni sporazum o razmeni zatvorenika sa Hamasom 2011. godine, u kojem je oslobođen izraelski vojnik Gilad Šalit u zamenu za više od 1.000 palestinskih pritvorenika.

Izraelska vlada nije odmah komentarisala izveštaj.

Politički šef Hamasa Ismail Hanije doputovao je u sredu u Kairo usred napora Egipta da posreduje u novom sporazumu o razmeni talaca između palestinske grupe i Izraela.

Tokom jednonedeljne humanitarne pauze u Gazi prošlog meseca, Hamas je oslobodio 81 Izraelca i 24 stranca u zamenu za 240 Palestinaca, uključujući 71 ženu i 169 dece.

Skoro 130 Izraelaca je zarobljeno od strane Hamasa u Pojasu Gaze nakon njegovog prekograničnog napada 7. oktobra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *